Антарктида

Антарктида е южният континент на Земята, съдържащ географски Южния полюс. Той е разположен в района на южното полукълбо, почти изцяло южно от полярния кръг. Почти 14 млн. кв. км, това е петият по големина континент след Азия, Африка, Северна Америка и Южна Америка. За сравнение, Антарктида е почти два пъти размера на Австралия. Около 98% от континента е покрита с лед, който е средно с 1.6 км дебелина.

Антарктида е най-студеният, най-сухият и най-ветровитият континент. Освен това има най-високата средна надморска височина на Земята. Интересен факт е, че Антарктида се счита за пустиня, с годишни валежи от само 200 mm по протежение на брега. Именно там е измерен най-ниският температурен рекорд в света: -89 ° C (-129 ° F).
На континента няма постоянни жители, но около 1000 до 5000 души пребивават през годината по време на изследователски мисии в специални станции, разпръснати из целия континент. Само животни, приспособени към студа, могат да оцелеят там. Сред най-познатите ни видове са пингвинте, тюлените, косатките, сините китове.

Най-студеното място на Земята.

Въпреки митовете относно континента, датиращи от древността, първите наблюдения през 1820 г. са направени от руската експедиция на Фабиан Готлиб фон Белингсхаузен и Михаил Лазарев на Vostok и Mirny. Въпреки това Антарктида остава до голяма степен пренебрегната до края на 19-ти век, заради своята враждебна среда, липса на ресурси и изолация.
През 1959 г. е подписан Антарктическия договор. Дванадесет страни подписват договора, като до този момент те вече са 49. Договорът забранява военни действия и добив на подземни богатства, ядрените експлозии и складиране на ядрени отпадъци, подкрепя научните изследвания и защитава Екозона на континента.

Снимка: архив, Reuters

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress