Арбанашки манастир “Св. Богородица”

Арбанашки манастир “Св. Богородица” се намира в северозападния край на едноименното селище. През ХІV век, със съдействието на Патриарх Евтимий, се оформя манастирски комплекс. В първите години на робството се запазва като християнска обител. От това време е чудотворната сребърна икона “Св. Богородица Троеръка” и старинно кандило от злато и сребро във формата на яйце. Надпис върху камбанарията свидетелства за обновяването му през 1836 г. Липсват килии, предназначени за отсядане.
В началния период на османското владичество манастирът е бил действащ и заможен, но след опустошенията запада и е изоставен. Едва през 1680 година е построена новата манастирска църква, която е запазена и до днес. Тя е ниска, еднокорабна, едноапсидна продълговата сграда, с две педдверия, като в северната й страна е разположен обширен параклис “Св. Троица”. През 1716 година троянският монах Даниел построява жилищни сгради и възобновява дейността на манастира. През 1762 година църквата и параклисът отново са обновени и украсени със стенописи. Една от ценните реликви на светата обител е чудотворната икона на Св. Богородица, разположена в притвора на църквата. Характерно е добро общо състояние и транспортна достъпност.
Природна забележителност до манастира е пещерата “Бачо Киро”, дълга 1200 м, обитавана от палеолита. Тя е изходен пункт за атрактивната Дряновска екопътека, изградена от БАСЕТ през 2000 г.

Арбанашки манастир “Св. Богородица” отстои на 3,5 км от Велико Търново.
Манастирът е действащ, девически, храмов празник е 15 август.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress