Бразилия

Според някои учени думите съставляват само 7% от акта на комуникацията, останалото са мимики, жестове, интонацията и т.н. Бразилците напълно оправдават тази теория. Жестикулирането при тях се равнява на владеене на втори език. Емоционални, весели, усмихнати и отзивчиви към чужденците, бразилците впечатляват със своята култура и начин на поведение. Ето някои интересни правила:

Да отидете на време на дадено неофициално събитие е учтивост, но не е строго правило в Бразилия. Закъснението до 15 минути най-вероятно няма да направи впечатление.

Ако пристигате последни в ресторант, поздравете събеседниците си на масата, както и хората от персонала. Не е необходимо да прегръщате и целувате всички, ако вече са седнали.

бразилия бразилия

Не слагате лактите си на масата по време на хранене. Не е фатално, но може да се изтълкува като грубост в официална обстановка. Не правете знак с ръка „ок“, тъй като се счита за много груб жест в Бразилия.

Бразилците се хранят дълго и обсъждат всевъзможни теми в приятна компания. Не се учудвайте, ако един обяд продължи над два часа.

Бизнес по време на хранене се обсъжда, само ако домакинът започне темата. Имайте предвид, че хората от Латинска Америка обикновено говорят малко по-високо от общоприетото.. Не преувеличаваме.

Бакшишът обикновено е 10% от общата сума на сметката. Ако не сте доволни от обслужването и мястото, можете да оставите и по-малко. Има специален закон, който урежда бакшишът при такситата – сумата се закръглява към по-голямото цяло число.

карнавала в бразилия

В Бразилия има три сезона: преди, по време и след карнавала.

Бразилците се обличат модерно и цветно. Дори в бизнес средите строгата консервативност не е задължителна, затова пък елегантността е на почит. Единственото предписание е да не смесвате жълто и зелено в стила си на обличане, защото това са цветовете на националния флаг.

Бразилците обичат контакта със своя събеседник, като го изразяват по най-различни начини. Ръкостискането задължително е придружено с поддържане на контакт с очи. Очаквайте прегръдки, потупвания по гърба и всевъзможни жестове на близост. Жените често се поздравяват чрез размяна на целувки по бузите, като се започне с лявата буза.

подаръци в бразилияПодаръци

Избягвайте цветове като черно и пурпурно за опаковки на подаръци, защото бразилците ги свързват с траур.

Не подарявайте скъп подарък на първа бизнес среща, защото ще се възприеме като подкуп.

При покана в дома на партньор, в случай че не сте донесли цветя или малък подарък за домакинята, изпратете цветя на другия ден с благодарствена картичка.

Подарявайте цветя, но избягвайте лилави, особено теменужки, които са традиционно цветя за погребение. Орхидеите винаги се оценяват положително.

Добра идея за подаръци са качествено вино или уиски, книга, маркова писалка. Прието е да отворите подаръка веднага. Когато сте поканени в домашна обстановка, носете подаръци на децата.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress