Българска коледна трапеза

Какво трябва задължително да присъства на коледната ни трапеза, каква символика носят отделни храни, как трябва да украсим масата, какво да сложим първо, как да декорираме питката – и още съвети за една прекрасна българска коледна традиция!

Сложете на масата мед – за да ви е сладък животът и да сте работни като пчеличките. Задължително присъства и лука, защото колкото са люспите му, толкова да се увеличи имотът ви.

Чесънът гони злите духове. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки, гласи поверието.

Житото, най-важната храна на българина, също трябва да е на трапезата, житните класове са стилна украса за празничната маса.

Празничната погача е може би най-важният елемент от трапезата. Тя трябва да бъде украсена подобаващо, като всяка украса, символизира нещо ценно за семейството. Прави се задължително кръст, кошара с агънца, пиленца и всякакви домашни животни, плодни дръвчета, житен клас, паричка, слънце, дрян. грозд и други, в зависимост от домакинството. Отстрани питката се огражда, за да не избяга късмета от семейството. Не е нужно да сте майстор в декорирането на погачата, важното е да знаете какво символизира всеки елемент и докато го поставяте да изричате благословия: „Дай Боже здраве на цялото семейство“ или „Дай Боже много агънца тази година“.

По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности.

Нека има много плодове на масата – топлината на цветовете им ще придаде неповторим уют.

Напълнете кана с червено вино, сложете на масата и греяна ракийка.

Елховите клонки ще придадат празничен вид на всяка маса – не забравяйте и свещите.

В България е прието на Коледната трапеза (края на постите) да има свинско месо, суджук, традиционна ракия и вино, както и всичко, което семейството произвежда. Характерен десерт е баницата – със сирене, парена или с друга плънка.

А вие какво задължително слагате на вашата коледна трапеза? Моля споделете в коментарите!

Нека коледната нощ ви донесе здраве, благоденствие и любов!

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress