Бънджи скокове

ЖИВОТЪТ ТИ СТИГНА ДО ПРОПАСТ – ВРЕМЕ Е ДА ПОЛЕТИШ!

Екстремният момент е вълнението преди скока, психическото напрежение при вземане на решението В този миг, гледайки надолу към зеещата пропаст, много хора се отказват. Затова е въведена практиката организаторите да броят до 3, като на 3 скачате – в момента на равносметката, дали всичко това си заслужава, и борбата с инстинкта ви за самосъхранение, една такава команда се приема автоматично от мозъка и върши чудеса.

Подготовка и екипировка:

От най-съществено значение за скока с бънджи, разбира се, е въжето, но има още много елементи, които не са за подценяване:

Облекло
Няма ограничения за дрехите, подходящи, за да скочите – можете да го направите както с водолазна екипировка, така и по къси панталони и тениска.

Бънджи гети

Бънджи гети

Краката на скачащия се връзват поотделно с т.нар гети, които са основен свързващ елемент между него и въжето. Произведени са от неопренов материал, капронова обвивка и статична лента.

Седалки
Седалката е основна екипировка за лична безопасност по време на скок. Тя е свързващото звено между въжето и скачащия. Седалките са изработени от ленти с различна дебелина и ширина.

Въжето за скока е прецизно избрано да предвиди непредвидимото.

Въжета за бънджи скокове
Бънджи въжетата са изработени от висококачествени екструдирани каучукови нишки, обработени с различни химикали и допълнително вулканизирани в крайния етап от тяхното производство. Всяко бънджи въже е произведено от различен брой нишки, съобразени с теглото на скачащия. Еластичността на въжетата зависи от тяхната дебелина. Статична лента ограничава елонгацията на въжето до 400%. Дължината на лентата е изчислена според обекта за скок, така че при долна „мъртва точка“ скачащият да не достигне основата на обекта. При статично натоварване лентата издържа 2 тона. Всеки от модулите има паспорт, където се записват броят на скоковете и условията за експлоатация, въз основата на които се изчислява работният ресурс. С цел осигуряване на максимална сигурност и безопасност, бракуването на модулите става при достигане на едва 50% от максималното общо тегло зададено от производителя.

Каски
Каските са задължителни при провеждане на скокове от нестандартни обекти (пещери, скални мостове и други).

Места за скок
Най-често срещаните места за скачане са мостове, намиращи се обикновено над вода, главно поради психологически причини (повечето хората преодоляват психологическата бариера на скока, мислейки, че е много по-лесно да скочат във водата, отколкото към скали или пропаст).

Предпазни мерки
Обикновено инциденти при бънджи скоковете няма. Освен поради небрежност, вероятността нещо да се обърка е изключена. Най-често срещаните травми са охлузвания, причинени от захващане на въжето, когато се връща нагоре, затова организаторите винаги предупреждават след скока ръцете да остават до тялото. Има ограничения по отношение на скоростта на вятъра, на позицията и ъгъла на скока. Ако всичко това не е изчислено, е възможно да се ударите в крана или платформата, от която скачате. С компетентен екип от реномиран клуб такива инциденти са невъзможни.

Бънджи скока може да продължи около 5 секунди, в зависимост от височината.

Изисквания
Няма възрастови ограничения за скока с бънджи (скачат както деца, разбира се, само с присъствието на родителите, така и възрастни хора над 65 г.), стига здравословното ви състояние да го позволява. Забранено е да скачат: бременни; хора с високо кръвно или очно налягане; страдащи от неврологични заболявания, епилепсия, нарушения на костната тъкан, склонни към припадък или загуба на съзнание. Всеки желаещ до опита бънджи скок задължително подписва декларация преди скока, в която физическото състояние на човека.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress