Важни съвети как да оцелеете в планината

268895_594820957209471_1278899437_n

Бързо аклиматизиране при преместване или живот в планината може да се постигне с изпиването на голямо количество сок от цвекло.

Той помага на съдовете ефективно и силно да се разширяват в отговор на недостига на кислород, става ясно от статия, публикувана в сп. Nitric Oxide.

„Следващия път, когато тръгнете към планината, вземете със себе си шише сок от цвекло. Той може да встъпи като своеобразна енергийна напитка, която да помогне на тялото да доставя достатъчно количество кислород в уморените ви мускули, и да поддържа вашето здраве по време на изкачване на големи височини“, — заявил Свен Гостед (Svein Gaustad) от Норвежкия университет за науки и технологии в Тронхейм.

Гостед и колегите случайно му разкрили необичайното полезно свойство на сока от цвекло и изяснили как действа той върху човешкия организъм. Това се случило по време на походи в долината Ролвалинг, разположена на 3800 м височина в околностите на Катманду, столицата на Непал.

По време на изкачването учените забелязали, че сокът от цвекло, за разлика от други нектари и екстракти, помага по-лесно да се върви, снижава силата на главозамайването и други неприятни усещания, които медици и алпинисти наричат „височинна болест“.

Като разкрили необичайната сила на сока от цвекло, учените се опитали да изяснят на какво се дължи тя, като анализирали неговия състав. Както се оказало, сокът от цвекло съдържа голямо количество нитрати – съединения на азотна киселина и метали, които нашият организъм може да използва, за да произвежда азотен оксид.

Азотният оксид, както обясняват учените, дирижира множество процеси в нашия организъм, включително разширението и свиването на съдове, стареенето и влияе благотворно на много други системи на организма.

Когато организмът страда от недостиг на кислород, концентрацията на азотен оксид в кръвта започва да спада, тъй като за неговото производство са необходими молекули на този газ. В такива случаи организмът, по думите на Гостед, прибягва до хитрости – той започва да получава молекули NO, като разлага нитратите. Очевидно сокът от цвекло ускорява този процес, като влиза в качеството на богат източник на нитрати.

Учените проверили своите изчисления, като се отправили на още един поход, този път в компанията на доброволци. Половината от участниците пили предложения им от учените истински сок от цвекло по време на изкачване в планината, а останалите получили шишета с напитка, от която били отстранени всички нитрати.

Експериментът показал, че сокът от цвекло и съдържащите се в него азотни съединения действително помагат за приспособяване към живот във високопланинския климат – доброволците, пили истинската напитка, изпитвали по-малко проблеми с артериалното налягане и други симптоми на „планинска болест“.

Всичко това говори, че сокът от цвекло или други източници на нитрати скоро може да намерят място в аптеките и раниците на планинарите, допълва РИА Новости.

 

 

actualno.com

Един коментар към “Важни съвети как да оцелеете в планината”

  1. Dedicated server каза:

    Как да се ориентирате за посоките в слънчев ден? Забийте пръчка в земята и маркирайте с камъче края на сянката й. След 15 минути маркирайте и втората точка. Линията прекарана през тези две точки ще ви даде посоките Запад – Изток.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress