Винен туризъм

Ценителите на хубавото вино и пътешествията могат да изживеят нещо незабравимо, отдавайки се на винен туризъм. Все повече туристи набелязват дестинации за посещение, известни с хубавите си вина. Някои от най-известните региони в Европа, производители на божествената напитка, ви очакват, за да ви покажат магията на едни от най-известните вина в света.

Често винен и кулинарен туризъм вървят ръка за ръка. Екскурзоводската програма на подобно пътешествие може да включва посещение на винарни, лозарски райони, ресторанти, винарски фестивали, музеи на виното и други. Каквато и вариация на винения туризъм да изберете, със сигурност ще изживеете едно вълнуващо и автентично приключение.

Най-известната дестинация за почитателите на божествената напитка е Франция, разбира се. Най-скъпите вина в света са именно френските, както и най-известните. Страната е осеяна с винарски райони, задължителни за посещение, така че въобще не е трудно да се намери подходящо за целта на пътешествието място.
Във всички райони на Франция ще намерите винарни, достойни за най-големите разбирачи, но ако искате да „отпиете от извора“, посетете Бургундия. Според археологическите данни винарска култура там се развива още преди Римската империя. Вината Шардоне и Пино Ноар, прозиведени в малкото градче Бон, са истинско вълшебство.
В западна Франция доминиращи са областите Пей дьо ла Лоар, Коняк и Аквитания (където се намират Бордо и Дордон). Най-известните дестинации за винен туризъм в тази част на страната са Шампан, Елзас, Бургундия, Прованс и Лангедок-Русийон.

Италия е идеална дестинация за винен туризъм. Неповторимият вкус на италианската кухня и живописните пасторални райони в комбинация с висококачествените вина, които се предлагат, ще задоволят и най-изтънчения за наслади вкус. Над 900 000 лозя са пръснати из цялата страна. Най-популярни са областите Ломбардия, Пиемонт, Тоскана, Лигурия, Умбрия, Кампания, Пулия, Калабрия и Сицилия. Неслучайно италианците са едни от най-големите износители и консуматори на вино в света.

Испания също е предпочитана дестинация за винен туризъм. В северната и централната част на страната са разположени винарските райони Риоха и Рибера дел Дуеро, които се славят с една от най-богатите селекции на червени вина. Ако искате да опитате нещо непознато и все пак традиционно за Испания, поръчайте сангрия. Тази смесица от вино, плодове, малко силен алкохол и ароматни подправки е идеалното разхладително питие за топлите дни.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress