Вършец

Град Вършец е разположен на около 400 м надморска височина в живописната долина на река Ботуня в подножието на Западна Стара Планина. Намира се на 92 км северно от София, на 30 км южно от областния център Монтана и на 45 км западно от Враца.

Вършец е един от най-старите курорти в Северна България. Неговото уникално разположение му отрежда място около минерални извори, ето защо известността му се гради преди всичко на балнеолечението.
Минералните извори на Вършец са използвани още по римско време и за това свидетелстват намерените останки от римски крепости, римски монети и малки керамични плочки. Във Вършец от 160 години насам се лекуват заболявания на сърцето и нервната система, на опорно-двигателния апарат.

Многобройните пещери и скални корнизи опасват малката котловина и предизвикват с непокътнатата си красота любителите на силни усещания.

Вършецката котловина е чудесно място за почивка, спорт и балнеолечение. Нейната близост с вековни гори, интересни скални образувания, красиви и разнообразни пейзажи на планинския венец Козница я прави подходяща за всякакъв вид туризъм. Най-голямото богатство на Вършецката котловина са бликащите от пукнатините на гранито-диоритните масиви многобройни минирални извори, както и силното лечебно действие на водите им.

Забележителности:

Градски лесопарк – Паркът заема площ от 800 дка и е втори по големина у нас след Борисовата градина в София. Създаден в началото на миналия век, той е чудесно място за разходка и почивка във Вършец. Залесен е предимно с иглолистни дървета, а най-ценните растителни видове са лирово дърво, кедър, дуглазка ела, ела конколорка, сребрист смърч, гинко билоба, магнолия, райска ябълка и др. В парка се намират римските стъпала и беседката на богинята на здравето Хигия.

Трябва да посетите и Булеварда с Чинарите – пешеходна зона, дълга около 2 км. Дърветата са стогодишни и големите им корони оформят зелен тунел.

На 12 км. от Вършец под връх „Тодорини кукли“/1785 м./ се намира Клисурският манастир (12-13-ти век) Той е едно от огнищата за развиване на българската просвета и книжнина, за утвърждаване на християнската религия, на българската народност и самодържавие. Иконостасът в храма на манастира е обявен за паметник на културата.

Храм „Св. Георги Победоносец“ Кръстокуполна базилика. Строителството му започва през 1902 година, а иконостасът е завършен през 1906г.Храмът е обявен за паметник на културата от местно значение.
Св. Георги Победоносец Св. Георги Победоносец

Общинския музей – Експозицията съдържа 4 раздела: “Античен”, “Археологически находки и монетна колекция”, “Балнеология” и “Етнография”.

Градската художествена галерия разполага с 664 платна и 27 скулптури от дърво, глина и гипс.

Водопада представлява двустепенна водна каскада по течението на р. Орлощица, чудесен кът за отдих и почивка в околностите на Вършец. Намира се на 5 км. южно от града.

Иванчова поляна – Многобройните алеи на парка са с обща дължина около 7км и всяка от тях води до прочутата Иванчова поляна. От тук се разкрива чудна гледка надолу към града, нагоре към Балкана и към връх Тодорини кукли.

Хижа „Бялата вода” – 7км. Местността Бялата вода се намира на 774 м.н.в.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress