Празник на град Вършец

06-12.08.2012 – Празник на курорта, минералната вода и Балкана „Вършец 2012”

Град Вършец е разположен на около 400 м надморска височина в живописната долина на река Ботуня в подножието на Западна Стара Планина. Намира се на 92 км северно от София, на 30 км южно от областния център Монтана и на 45 км западно от Враца.

Вършец е един от най-старите курорти в Северна България. Неговото уникално разположение му отрежда място около минерални извори, ето защо известността му се гради преди всичко на балнеолечението.
Минералните извори на Вършец са използвани още по римско време и за това свидетелстват намерените останки от римски крепости, римски монети и малки керамични плочки. Във Вършец от 160 години насам се лекуват заболявания на сърцето и нервната система, на опорно-двигателния апарат.
Климатът в района на Вършец е умерено-континентален. Лятото е прохладно, зимата е мека с много слънчеви и ясни дни, а есента е дълга и топла.

Многобройните пещери и скални корнизи опасват малката котловина и предизвикват с непокътнатата си красота любителите на силни усещания.

Вършецката котловина е чудесно място за почивка, спорт и балнеолечение. Нейната близост с вековни гори, интересни скални образувания, красиви и разнообразни пейзажи на планинския венец Козница я прави подходяща за всякакъв вид туризъм. Най-голямото богатство на Вършецката котловина са бликащите от пукнатините на гранито-диоритните масиви многобройни минирални извори, както и силното лечебно действие на водите им.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress