Истината за Дядо Коледа

Дядо Коледа е познат по света и като Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл, Дядо Мраз. Този персонаж е обожаван от малки и големи, заради добротата, която носи, както и заради подаръците на Рождество Христово. Представян е като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло, но за да се стигне до този завършен образ, характерният коледен персонаж преминава дълъг път.

През 1809 година в САЩ е публикувана „История на град Ню-Йорк“, където е описана традицията за почитането на свети Николай, пристигнал в Ню-Йорк от Холандия. Всяка година в деня на свети Николай на улицата изнасяли дървена статуя на светеца и пеели песни (Sinterklaas).

Десетина година по-късно Клемент Кларк Мур обогатява образа за добрия старец, като го споменава в поредица от приказки: Санта Клаус пристига с шейна, дърпана от осем северни елена и влиза в къщите през комина.

"И Санта Клаус пие кока-кола" - гласи рекламата, която го прави толкова популярен.

Първото изображение на Дядо Коледа прави карикатуристът Томас Наст през 1863 г., а малко по-късно Жорж Уебстер пише стихове, в които посочва, че жилището на Санта е на Северния полюс.
Така постепенно всеки добавя по нещо в образа на добрия старец, докато стигне до наши дни.

По време на комунистическия режим в България Дядо Коледа е преименуван на Дядо Мраз, а вместо на Рождество Христово, носи подаръците на Нова година.

Както и да се казва, откъдето и да идва, днес всеки се радва на Дядо Коледа – символ на празничната магия, която завладява деца и възрастни в празничните декемврийски дни.

Весела Коледа!

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress