Европейска столица на културата 2019

Обединяващ десетте общини на Област Велико Търново, регионът кандидатства за най-престижната културна титла на Европа – „Европейска столица на културата 2019“, под слогана „Регион Велико Търново – Душата на България, Духът на Европа“

От избирането на първата Европейска столица на културата са минали 28 години. Днес тази инициатива вече е доказала своя принос към европейската култура, а именно да подчертае богатството и разнообразието на културите на стария континент; да допринесе за разбирателството на народите на Европа; да насърчи чувството за принадлежност към европейското семейство.

Автори на тази идея са Мелина Меркурий и нейния френски колега Жак Ланг – министри на културата на Гърция и Франция. През 1985 г. В Атина е проведен изборът на първата Европейска столица на културата. От тогава с титлата са били удостоени повече от 40 града в цяла Европа, някои измежду тях – Есен (Германия), Печ (Унгария), Истанбул (Турция) и др.

България ще бъде домакин на Европейска столица на културата 2019 г. Наред с Велико Търново, две са общините, заявили кандидатурите си в престижносто съревнование – Русе и Пловдив.

Поредица от събития, мероприятия, срещи и дискусии на тази тема вече се състояха на територията на Старата столица. Предтоят още много културни прояви и активности, които ще доизградят облика на града и региона като най-подходящ за носител на престижното звание Европейска столица на културата 2019.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress