Интересни факти за насекомоядството

Преди да започнат да се прехранват с лов, хората са преживявали с насекоми. Доказателства за това са открити в пещери в САЩ и Мексико. В много от пробите са открити мравки, бръмбари, ларви, въшки, кърлежи и акари. Това съвсем не е шокиращо разкритие, тъй като повечето маймуни са в по-голяма или по-малка степен насекомоядни. Шимпанзетата, например, извличат по-голямата част от енергията си от ядене на термити и мравки.

Пещерни рисунки в Алтамира, северна Испания, датиращи от около 9000 до 30000 г. пр.н.е., е изобразено събиране на диворастящи гнезда на пчели. По това време хората трябва да са яли пчелни какавиди и ларви с мед. Пашкули от дива копринена буба (Theophilia religiosae) са открити в руините в провинция Шанси на Китай, датиращи от 2000-2500 г. преди Христа. Пашкулите са с големи дупки, което предполага, че са изядени какавидите в тях. Много древни практики са предадени до наши дни, които правят насекомоядството естествен хранителен режим.

Днес насекомоядството може да бъде разделено в две категории: насекоми, използвани като източник на хранителни вещества и други, които се използват като подправки. Някои насекоми се консумират като ларви, а други като възрастни. Над 1200 вида насекоми се използват за храна от хората по целия свят. Обикновено яденето на насекоми и паякообразни включва скакалци, щурци, термити, мравки, бръмбари (ларви), молци, гъсеници и какавиди, паяци, тарантули, скорпиони и други.

Използването на мравките като традиционна храна в Колумбия е толкова широко разпространено, че те се предлагат в кината, като допълнение към пуканките.
В рамките на западната култура консумирането на насекоми се възприема като табу. Има обаче някои изключения. Casu Marzu, например, известно още като Casu modde, Casu cundhídu, е италианско сирене, произведено в Сардиния, което е надупчено с живи ларви на насекоми. Casu Marzu означава „гнило сирене“.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress