Италия част II

Хранене

Точността не е задължителна. Ако сте поканени на вечеря, можете да пристигнете 15 минути по-късно, а ако ще ходите на парти – до 30 минути по-късно.

Поканени сте на неделен обяд – добре е да освободите целия си ден, както и стомаха си, заради обилната храна.

Дръжте ръцете си над масата по време на хранене. В никакъв случай не ги оставяйте в скута си, както е прието в САЩ.

Започнете да се храните, само след като стопанката на дома седне на масата. Никога не се оставя мобилният телефон до чинията – той не е прибор.

Задължително използвайте вилица и нож при консумацията на всички храни, включително плодове и сирена. Ако използвате пръстите си, дори за плодове, в повечето ситуации ще се изтълкува като грубо.

В края на яденето приборите се поставят в чинията вертикално (като стрелките на 6 часа в часовника). Салфетката се оставя, без да се сгъва, вляво от чинията. Чиниите се сервират отляво, а мръсните съдове се отсервират отдясно.

Когато вашият домакин италианец ви попита искате ли още паста или вино, вашият отговор би трябвало да бъде “No grazie”, след което той ще ви попита отново – всичко е въпрос на театралничене, типично за средиземноморските държави. Единственото нещо, което не бива да отказвате в Италия, е чаша еспресо. Единствената възможност да се измъкнете, е да кажете, че вече сте изпили 4.
Приемливо е да оставите малко количество храна в чинията си.

Хубавото вино е истинска поезия в бутилка.

За италианците едно нещо е много важно: спагети не се ядат с вилица и лъжица, а само с вилица. Ако използвате лъжица, там веднага ще разберат, че сте чужденец и не можете да се храните правилно.
Не слагайте ръка върху чашата и никога не я пълнете до ръба.

Не облизвайте останалото в чинията. Ако ядете в неформален кръг и ако наистина искате остатъка, то топете хляба с ръка, а не с вилица. Никога не ползвайте на масата клечки за зъби, прикривайки устата с ръка – това е направо дивашки навик.

В Италия се смята за обидно, ако станете от масата преди вашия домакин.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress