Европейската комисия съветва какво не трябва да забравяме на почивка

1
Времето на ваканциите вече настъпи с пълна сила, особено ако се има предвид какви жеги налегнаха България. Европейската комисия също явно се готви за почивка и вече публикува съобщения, от които мирише на плаж и море. Поредното касае кои неща не трябва да забравяте, когато стегнете куфарите и зарежете втръсналата ви работа поне за малко.
Според Евробарометър през 2014 година 40% от гражданите на ЕС са изкарали „сериозната” си почивка зад граница. Затова сега ЕК припомня какво е важно да не забравяме, ако сме решили да отидем в някое любимо кътче на Европа.
– Номерът за спешни случаи е 112. Той работи на територията на ЕС, но също така и в Швейцария, и дори в Южна Африка.
– Не забравяйте да вземете свободната си Европейска здравна карта. Специално за България тя се издава, ако сме здравоосигурени в НОИ. С нейна помощ ще получите спешна медицинска помощ в общо 87 европейски държави при същите условия и на същата цена, на която я получават местните хора със здравна застраховка.
– Ако има забавяне или дори отлагане на пътуването ви със самолет, кораб или автобус, то можете да търсите обезщетение, стига забавянето да е повече от пет часа, както и да изискате помощ от превозвача, за да бъдете настанени в подходящ хотел.
– Ако си загубите документите или бъдете арестуван, но родната Ви страна няма дипломатическо представителство, обърнете се към дипломатическото представителство на която и да е страна-членка на ЕС. То ще ви помогне по същия начин, по който и родната дипломатическа служба.
– И за финал – роумингът на територията на ЕС. Проверете какъв е той за Вашия телефон, но не може да е повече от посочените ТУК!

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress