Капиновски манастир “Свети Николай Чудотворец”

В подножието на Еленския Балкан, в живописната местност Парчовец, на 400 м от Капиновския водопад на река Веселина е закътан манастир, ограден с внушителна фасадна стена, на места над 6 м и дебелина на зида 1,5 м, отстоящ на 20 км югоизточно от Велико Търново и на 5 км от село Велчево. Основан от цар Константин Асен Тих през 1272 г.

В началото на ХІХ в. започва обновяването му, а през 1835 г. майстори от Дряново изградили новата съборна църква, която поклонниците посещават и до днес.

През ХІХ в. Капиновският манастир е важно религиозно средище, в него е открито и килийно училище. Монасите от светата обител вземат активно участие и в борбите за освобождение от османско владичество. Игумен на манастира е бил Софроний Врачански. Тук са иконите на славянските просветители Кирил и Методий и купулния параклис “Въведение Богородично”, стенописан с образите на св. Иван Рилски, св. Теодосий Търновски, св. Патриарх Евтимий.

В манастира е намерен триптих – поменик от 1700 г., който се съхранява в Археологическия музей в София. На иконостаса в главната църква и извън него посетителите могат да видят много интересни икони. От ХVІІІ в. са иконите „Св. Илия на колесница” с 12 житийни сцени, „Св. Димитър на кон”, „Въведение Богородично” и др.

Капиновският манастир е действащ мъжки манастир. Състоянието му като туристически обект е на много високо ниво – предлагат се около 40 добре уредени килии и стаи за гости, в близост има къмпинг с ресторант и паркинг с висока вместимост, манастирската воденица е превърната в атракция като битово заведение в български национален стил. Висока е степента на посещаемост, особено през летните месеци. Освен за краткотраен отдих, има условия за дълготрайно отсядане. Достъпен е с автомобилен и жп транспорт.

Храмовия си празник чества на 6 декември.

снимка: bulgariatravel.org

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress