Кемеров мост

Наричат го още римски, защото според някои изследователи датира от римско време, а кемеров идва от сводест, сводообразен. Кемеровият мост е едносводест, дълъг е 30, широк 3 и висок 6 метра. Прехвърлил е като лък Девинска река и здраво се държи с двата си края за скалистите й брегове. Опазването на защитените и редки растителни и животински видове и забележителните скални форми поражда необходимостта от обявяването на много защитените територии в Родопите. От 2002 година за такава местност е обявена и „Поречието на река Девинска“. Намира се в землището на гр. Девин и разположена в част от каньона на река Девинска.
Кемеровият мост е изграден без хоросанова спойка в основите. Правилно наредените речни блокове създават неговата форма, плод на голямо майсторство и прецизност. Високата част на дъгата горе се крепи само на няколко полуобработени четвъртити камъни.
Как да стигнете до моста? За съжаление пътят е труднопроходим – набразден от дълбоки коловози и затруднен на места от свлачища. Въпреки това, когато стигнете до моста, ще останете очаровани от майсторството, с което е проектиран и направен.

снимка: pelitko

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress