Коледа по света II част

Продължаваме с коледното пътешествие по света, записвайки интересните традиции във Витлеем, Русия, Полша, Ирак и Дания. Най-светлият празник през годината ни запознава с веселите традиции, вкусните лакомства и непреходната вяра в различните страни по света.

Витлеем
Едва ли има християнин, който да не е чувал за малкия град, в който в роден Исус. В чест на това събитие днес там се извисява базиликата „Рождество Христово“, която на Коледа се превръща в магическо място. Окъпана в светлини и декорации църквата посреща множество миряни, които наблюдават от покрива грандиозното коледно шествие. Галопиращи конници водят парада, следвани от самотен конник, който носи кръста, яхнал черен кон. След това вървят църковни и държавни служители. Шествието тържествено влиза в църквата и поставя древна статуя на малкия Иисус. Вити стълби пък водят до пещерата, където посетителите могат да видят сребърната звезда – маркировка на мястото на раждането на Исус. На всички врати в християнските домове във Витлеем се рисува кръстче по Коледа.

Русия
Празникът на Св. Николай е особено популярен в Русия. Легендата гласи, че през XI век княз Владимир заминал за Цариград, за да бъде кръстен, и се върнал с истории за чудеса, извършени от Св. Никола. Оттогава много източноправославни църкви носят името на светеца. И днес Николай е едно от най-често срещаните мъжки имена в Русия (а и в България). Празника на Св. Никола (6 декември) е празнуван в продължение на векове, но след комунистическата революция честването му е забранено. През годините на комунизма Св. Никола е преобразуван в Дядо Мраз, а Нова година става по-голям празник от Коледа.
Повечето руснаци принадлежат към източноправославната църква, ето защо е прието да постят до първата църковна служба в навечерието на Коледа. Вечерята на Бъдни вечер е постна, но празнична, направена с много внимание и почит. Най-важното ястие на масата е специална каша от пшеница, плодове или други зърнени храни (символизират надежда и безсмъртие), мед и маково семе, които носят щастие, успех и благоденствие.

Полша
В Полша традицията, наречена Wigilia, започва в началото на Бъдни вечер. Стриктно продължава 24 часа, след което завършва с огромен празник на Коледа. В чест на Витлеемската звезда вечерята не може да започне, докато не се появи първата звезда на небето. Въпреки, че Коледа в Полша е официално известна като Bozz Narodzenie, най-често е наричана Gwiazdka, което означава „малка звезда“. След като звездата се появи, специална вафла с ориз, благословена от енорийския свещеник, се разчупва на парчета и се споделя от всички. След това вечерята може да започне. Празникът се състои от дванадесет ястия – почитайки всеки един от Апостолите. На масата винаги се оставя празно място за непознат или за Светия Дух.

Всички източноправославни християни постят преди Коледа.

Ирак
На Бъдни вечер иракски християнски семейства се събират заедно и едно от децата прочита за раждането на Исус, докато другите членове на семейството държат запалени свещи. След това се пали открит огън от тръни и всеки пее. Ако тръните изгорят до основи, добър късмет ще споходи всички през следващата година. Когато угасне, всеки скача над пепелта три пъти и си намисля желание.
На Коледа се пали огън и в двора на църквата. Епископът носи фигура на младенеца, благославяйки всеки, който се докосне до него. Този ритуал е известен още като „допир на мира“.

Дания
Празникът в Дания се отбелязва в полунощ на Бъдни вечер. Всички членове на семейството очакват с нетърпение десерта, специално приготвен оризов пудинг, в които се крие един бадем. Който намери бадема, ще имат късмет през предстоящата година.
В Дания подаръците носи Julemanden, който пристига в шейна, теглена от елени, с чувал на гърба си. Той се подпомага от елфи, които живеят в тавански помещения. Децата оставят мляко или оризов пудинг за тях през нощта.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress