Коледа по света

Как празнуват Коледа по света? Нека направим едно коледно пътешествие и да проследим различните традиции на отделните държави. Как почитат този свят празник, какво задължително присъства на трапезата и кой носи подаръци на най-малките? Всяка страна добавя своя незабравим щрих в традицията на вълшебната Коледа.

Австралия
За по-голямата част от австралийците празникът не се различава по нищо от този в Ню Йорк, Лондон, Париж или Ванкувър. Единствената разлика е времето – в 40-градусови жеги протича Коледа в Австралия. Макар огромна по размер, страната има население малко над 18 милиона души, като смесицата от разлини националности е много пъстра. Ето защо всички групи са допринесли с нещо за обогатяване на коледната традиция. Типичното коледно меню включва морски дарове, шунка, студено пиле, патица или пуйка, колбаси, десерти с изобилие от плодове. Първата официална Коледа е отбелязана през 1788 година.

Бразилия
Бразилците са много религиозни, затова една от традициите им е да се пресъздаде раждането на Иисус или Presépio. Думата произлиза от думата на иврит „presepium“, което означава легло от слама, върху която Исус първо спал във Витлеем. Според легендата Papai Noel живее в Гренландия, но когато пристига в Бразилия, той обикновено носи копринено облекло заради летните горещини. Огромната коледна вечеря, необичайна в горещото лято, включва пуйка, шунка, оцветен ориз и прекрасни ястия от зеленчуци и плодове. Благочестивите католици често присъстват на среднощната литургия.

Германия
Родината на коледната елха е именно Германия. Вечнозеленият цвят на клоните ѝ означава вечна вяра в Христос. От германските обичаи дошъл и този елхата да се украсява с играчки, свещи, а под нея да се оставят много подаръци. Според легендата на Бъдни вечер в реките в Германия потича вино, животните говорят помежду си, дърветата дават плод, планините разкриват скъпоценни камъни. Разбира се, само чистите по сърце могат да станат свидетели тази коледна магия.

В навечерието на 6 декември (Св. Николай) децата поставят обувка или ботуш пред камината. През нощта св. Николай, покровител на децата, пълни обувките на послушните деца с лакомства, а на немирните – с клонки. Родината на коледната елха е именно Германия. „Dickbauch“, букв. „мазнини в стомаха“, е името, дадено на Бъдни вечер, защото по традиция тези, които не се хранят добре в навечерието на Коледа, ще бъдат преследвани от демони през нощта. На трапезата присъстват печено прасенце сукалче, традиционните колбаси, макарони и др. Коледбата вечеря поднася печена гъска, Christstollen (хляб с ядки, стафиди и сушени плодове), Dresden Stollen (хляб с плодове) и още много традиционни ястия.

Испания
Коледа е един дълбоко религиозен празник в Испания. Покровител на страната е Дева Мария, ето защо коледните празници официално започват на 8 декември – празникът на непорочното зачатие.
Бъдни вечер е известна като Nochebuena или „лека нощ“. Тази вечер членове на семейството се събират заедно около сцените на Рождество, присъстващи в почти всеки дом. Традиционното лакомство на Коледа е Turrón, бонбони с бадем. Както и в другите европейски страни, децата в Испания получават подаръци за празника.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress