Неслучайно се казва, че англичаните имат 3 соса и 3000 религии, а французите – само 3 религии и 3000 соса. Висшата френска кухня е като висшата мода. Сервира се при специални случаи и за специални гости.
„Животът е твърде кратък, за да пиете лошо вино“, казват французите, радвайки се на добър усет и отличен вкус за качествени вина. Консумират умерени количества вино както на обяд, така и на вечеря.
Виното най-често е основа и на различни маринати, бульони и сосове, а силните напитки, като коняк и калвадос, се използват за фламбе – готовото ястие се полива с алкохол и се запалва преди сервиране. Ястието, обвито в пламъци, създава неповторима атмосфера на трапезата и превръща храненето в истинско шоу.
Френската кухня, ах, френската кухня. Заслужено най-добрата кулинарна школа, която, освен всичко друго, дава на света думи като супа, еклери, меню, ордьовър, сос.
Началото й се свързва с прочутия готвач La Varenne, който е автор на първата френска книга за кулинария.
В края на 18-ти и началото на 19-ти век френската кулинарна школа бележи истински бум и става по-изтънчена. Век по-късно „висшата кухня“ е превърната във „френска национална кухня“. Ястията вече се сервират с гарнитура, която допълва вкуса им, а не е като тежките сосове от формирането й.
Някои от най-популярните ястия във френската кухня са: Blanquette de veau – телешко фрикасе, Coq au vin – петел в червено вино, Pot au fen – задушено говеждо със зеленчуци, Bouillabaisse – рибена супа, Foie gras – гъши дроб и т.н. Френската кухня е прочута и с вкусните си десерти: Mousse au chocolat – шоколадов мус, Creme Brulee – крем брюле, Tartes aux fruits – тарталети с плодове, Profiterole – профитероли.
В приготвянето на месото французите различават шест степени: „много сурово“ (месото е съвсем запечено от двете страни при 55°), „сурово“ (малко повече печено при 60°), „средносурово“ (63°), „медиум“ (71°, което в световната кулинария се нарича „с кръв“), „готово“ (77°, средноизпечено, червено отвътре) и „свръхготово“, което всеки французин би нарекъл „подметка“, а ние бихме го приели за нормално. Гарнитурата към месото се отличава с богато разнообразие. В нея участват картофите, зеления фасул, грахът, различните сортове лук, спанакът, артишокът, зелето, доматите, патладжаните, магданозът, зелената салата.
Сигурно се питате как е възможно при сервирането на няколко ястия на едно хранене, французойките да се славят като едни от най-красивите жени. Тайната е в умереността, в практиката да не се изяжда всичко, а само най-апетитната част.
„Creme de la creme“ – както казват французите.