Кулинарен туризъм

Какво по-хубаво от това да пътуваш и да опитваш нови неща. Насладата от превъзходно ястие, характерно за даден регион, не може да се сравни с нищо друго, разказват любителите на кулинарните удоволствия.
Кулинарният туризъм, известен още като Дегустационен туризъм е специфичен вид туризъм, който спада към Културния туризъм, доколкото част от познаването на дадена култура е също и познаването на кухнята на тази култура. Традиционното ястие съчетава в себе си уникални продукти, които растат в съответния регион, разкрива техники за приготвяне, често пъти идващи от традиции назад във времето, говори с вкусове за исторически периоди и култури.
caterpillar-tomato-malawi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поредицата на Антъни Бурдейн обобщава смисъла на кулинарния туризъм. В телевизионното предаване „Антъни Бурдейн: без задръжки“ скандалният готвач обикаля интересни туристически дестинации най-общо казано, за да яде. Представяйки местните специалитети, барове и ресторанти, той кара зрителя да усети истинската атмосфера такава, каквато не се намира в пътеводители и туроператори.
Наред с добрите климат и природа, все повече туристи държат да се хранят качествено по време на престоя си. Разбира се, в повечето случаи туристите може да харесват храната и напитките, които им се предлагат – и това не означава, че всички туристи могат да бъдат отнесени към категорията на кулинарните туристи.

nay-vkusni-soleni-yastiya-v-sveta_115
Опитването на „автентични“, приготвени на място ястия от местната кухня е всъщност същественото, което отличава кулинарните туристи от останалите видове туристи. Мотивацията за посещаване на определени места е само или предимно храната и напитките. При това атрактивни за туристите могат да бъдат всички или само отделни характеристики на храната – нейният вид, произход, история, вкусови качества, начин на приготвяне, начин на поднасяне и т.н.

Множество туристически държави се стремят да утвърдят в качеството на туристическа атракция своята национална кухня. Някои от най-известните дестинации за кулинарен туризъм са Франция, Италия, Мексико, Малайзия, Сингапур, Япония и пр. С цел утвърждаване на местната кухня като туристическа атракция много държави провеждат специфични мероприятия – кулинарни фестивали, дни на местната кухня, кулинарни състезания и т.н.

item_71

Един коментар към “Кулинарен туризъм”

  1. Большое спасибо за информацию

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress