Къде се намира Улуру?

Улуру е интересно скално образование в Австралия и втори по големина скален монолит на Земята. Това е една от най-известните забележителности в страната, като се намира на територията на националния парк „Улуру-Ката Тюта“, на 335 километра югозападно от най-близкия голям град Алис Спрингс.

Улуру се смята за едно от чудесата на света. То е включен в списъка на ЮНЕСКО като световно наследство. Улуру се изивсява на 863м над морското равнище. Този монолит притежава много висока културна стойност за местните хора – Анангу. Това са хората, които обитават местността и организират информационни турове за туристите, разказвайки им за местната флора и фауна, местната храна и легендите за местността.

Забележителното скално образование е характерно с промяната в цветовете си през различни дни и части от годината, като при залез и изгрев преобладава червеният цвят.

Улуру се смята, че се е образувала преди повече от 600 млн. години, а аборигените населяват местността от повече от 10 000 години.

Преди милиони години това е било дъно на море, като един от най-интересните факти е, че 2,5км от долната част на скалата се намират под земята.

Има много митове и легенди, които се разказват от местните хора, но най-популярното предание е, че ако някой отнесе малка част от скалите ще бъде прокълнат и обречен на нещастие за остатъка от живота си. Имало дори сведения за хора, които не са се съобразили с това предупреждение и малко след това са връщали малките части от скалата до агенциите, които са им организирали екскурзиите, за да развалят проклятието.

actualno.com

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress