Къща за гости Чардака

Без значение дали само минавате през града или идвате на почивка, „Чардака”, тук можете да усетите спокойствието и силата на природата, здравата прегръдка на Балкана, както и борбения възрожденски дух, който не се усеща никъде в България така, както в Калофер.

Бялата къща за гости „Чардака“ е кацнала като лястовица на западния склон на Калофер, на главната улица, съвсем близо до входа на града по посока София. Издържана е в класически Калоферски архитектурен стил и предлага едновременно възможността да усетите атмосферата на стар възрожденски Калофер, съчетана с модерните удобства, които съвременният турист все повече търси.

Къщата за гости заслужава името си с Чардака, който гледа през върха на старата къща към южните поляни на Калофер и Чафадарица, пропастите на Джендема и връх Ботев.

Брой стаи, брой места:
На разположение на гостите са светли и просторни стаи за 12 до 14 човека, със собствен санитарен възел, кабелна телевизия и безжичен интернет. Къщата е термоизолирана и отоплението е решено с локално парно.

Тук храната е ритуал. За закуска можете да опитате някой от специалитетите на Ина – тутманик, банички на тиган, мекици, домашна баница и кисело мляко, палачинки или пържени филийки с балкански мед и домашно овче сирене. А тези, които искат да се поглезят, могат да поръчат от специалитетите на домакинята, а Рачо с удоволствие ще отвори бутилка блага Калоферска ракия или ще наточи кана пенливо вино от избата.

Старата къща, в която живеят домакините е на повече от сто години и като повечето автентични къщи в Калофер е мълчалив свидетел на Възрожденската ни история. Дворчето е малко и китно, дом на две рошави приятелчета – котето Фокси и кучето Горан.

Изкуство:
Картините, които са разположени в стаите, могат да бъдат закупени. Те са нарисувани по нетрадиционна за изобразителното изкуство техника на рисуване с пръсти.

Забележителности и маршрути:

Има възможност за пешеходен и конен туризъм с професионален планински водач в Калоферския балкан с различни и много интересни маршрути:

  • Калофер – хижа Рай – водопад Райското пръскало – Калофер – 1 ден
  • Калофер – хижа Рай – връх Ботев – Калофер – 2 дни
  • Калофер – хижа Рай – връх Ботев – хижа Тъжа – Калофер – 3 дни
  • Калофер – хижа Рай – връх Ботев – хижа Плевен – хижа Хубавец – Калофер – 4 дни
  • Калофер – Покров „Св. Богородица“ – еко пътека Бяла река – мъжкия манастир – Калофер – 1 ден, само пешеходен

Летен екстремен туризъм:

  • Каньонинг в местност Джендема – спускане на водопади, плуване във вирове, ходене по реката – максимум 4 човека
  • Скално катерене в местност заслон Ботев – изкачване на върхове, ръбове, скали и стени чист алпийски стил за един или няколко дни; нощувки на бивак или хижа – максимум 4 човека
Контакти:

гр. Калофер, ул. „Калифер Войвода“, No 35 П.К. 4370

Тел: +359 889 472411 +359 887 424811

E-mail:chardaka@gmail.com

chardaka.com

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress