ЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ „СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ“

През месец юни 2013 г. предстои провеждането на осмото издание на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“.

Летният фестивал „Сцена на вековете” е уникално музикално представление за опера и балет, който се провежда на открито, на хълма Царевец във Велико Търново.

Той е едно от емблематичните културни събития за града.

Още през 1985 г историческият хълм „Царевец“ е избран от режисьора Пламен Карталов за първата постановка на операта „Ивайло“ от Марин Големинов. Така се поставя началото на една уникална художествена проява в България . Второто издание на културния форум, носещ вече името „Сцена на вековете”, е през 1987 г, а в неговия афиш са включени шест представления.

След 21-годишно прекъсване, единственото по рода си културно събитие в България е възстановено през 2008 г. по повод на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България. На 12 септември 2008 г. „Сцената на вековете” преживява своето възраждане с грандиозното произведение на операта „Турандот” от Пучини. За фестивала сред останките на двореца на Царевец е построена специална сцена, висока над 6 метра. Сценичното пространство е организирано в хармония с автентичната историческа среда, а над 1500 зрителски места са разположени около сцената и в подножието на Патриаршеската църква.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress