Музей под водата

От 2009 г. отваря води музейният комплекс „The Cancun and Isla Mujeres” под водата в Канкун (крайбрежен град на полуостров Юкатан, Мексико). Над 400 експоната са разположени на дълбочина между 3 и 6 метра, дело на британеца Джейсън Кайерс Тейлър, който всъщност е и директор на музея.

Скулптурите са човешки фигури с реални размери, наименувани доста артистично: „Колекционерът на изгубените мечти“, „Мъж под прицел“ и др.

Освен атракция за туристи и гмуркачи, музеят има доста по-важна мисия – възстановяване на кораловите рифове. Организаторите осъществяват този проект, именно за да привлекат вниманието на туристите към наболелия проблем – кораловите рифове в района са почти разрушени.


В резултат на силно развития туризъм много ентусиасти закачат коралите или отчупват парчета от тях за спомен, в резултат на което сериозно нарушават развитието на екосистемата. Ето защо всяка фигура в музея се оказва един природозащитник, тъй като коралите и другите морски растения и животни ще превземат статуите и ще ги превърнат в живи рифове. С времето „човешките” скулптури така ще се слеят с природата, че ще се превърнат в неделима част от подводния пейзаж.


Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress