Музеят Колю Фичето

На 20 юли 1969 г. в историческия музей на град Дряново е открита експозицията „Колю Фичето – живот и творчество”, в памет на известния майстор строител.

Роден в Дряново, Никола Иванов Фичев е най-изветсният български майстор. Сред неговите проекти са: Покритият мост в Ловеч, Ханът на хаджи Николи, Къщата с маймунката, Килифаревския манастир, много църкви, манастири и мостове. След себе си той оставя едни от най-красивите български сгради от епохата на Възраждането. Богатата експозиция впечатлява с архивни снимки на Дряново, инструментите на майстора, личният му печат и неговата биография.

Специално място е отредено и на неговите творби – макети на катедралния храм „Рождество Богородично” във Велико Търново, което е и най-ранната му самостоятелна изява, свищовската църква „Св. Троица”, храмът „Св. св. Константин и Елена” в Търново, сградата на турския конак във Велико Търново, в който след Освобождението се помещава Учредителното събрание.

Макетите на моста на река Янтра при Бяла, Русенско, на Покрития мост в Ловеч и на каменния мост над река Росица при Севлиево показват умението на възрожденския майстор, същественото в българската строителна традиция, невероятните форми, неподражаемия стил – всичко в детайли.

Ако сте решили да посетите прелестното Дряново, непременно разгледайте музея, съхраняващ архитектурните шедьоври на майстор Колю Фичето.

Адрес: ул.“Шипка“59
Телефон за връзка: 0676/ 7-20-97
Работно време: всеки ден от 08:00ч. до 17:00ч.
E-mail: ficheto@mail.bg

снимка: bulgariatravel.org

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress