Днес зад всеки ъгъл дебне вкусна пица!
Първите сведения за приготовление на пица съществуват още при древните гърци и римляни, които поднасяли парчета хляб, намазани със зехтин и подправки. С пренасянето на домата за първи път в Европа през 1522 година, в Неапол се появява първообраза на италианската пица. През XVII век се появява и специална професия – пицайоли – хора, приготвящи пица за италианските селяни.
Пицата става любима храна на италианския крал Умберто I и съпругата му Маргарита Савойска, в чест на която е назована най-известната пица в света. Пица „Маргарита“ съдържа три съставки, в цвета на италианското знаме: червени домати, бяла моцарела, зелен босилек.
В САЩ пицата е пренесена през втората половина на XIX века и за първи път се прави в Чикаго, Илинойс. През 1957 година се появяват първите пици – полуфабрикати.