Най-скъпите храни в света

Най-скъпите храни в света се добиват по странен начин: цветя, обучени кучета, поени с бира крави и още какво ли не. Човекът никога не стига твърде далеч, когато става дума за удоволствие.

В Япония често можете да чуете: „Яде ми се таралеж, но не ми се умира.” Имат предвид риба таралеж, която е не само скъпа, но и изключително трудна за приготвяне – само експерт може да я сготви безопасно. Има над 40 вида таралеж в Япония и най-смъртоносната от тях съдържа отрова, която може да убие човек почти моментално. Не е чудно, че порция таралеж струва около 250 долара, а интересното е, че най-отровния вид таралеж е и най-вкусен.

Белият трюфел е може би най-скъпият хранителен продукт в света, поне до този момент, тъй като списъкът бързо се променя. Цената варира около 3000 долара за половин килограм. Професионалните готвачи твърдят, че няма продукт на земята, който може дори да се докосне или наподоби аромата на трюфела. Истинска райска хапка!

Днес хайверът е символ на разкош, но преди няколко века се е смятал за селска храна. Все пак има различни видове: от сьомга, например, може да се намери на много разумна цена. Ако обаче наистина искате да изпитате нещо невероятно, трябва да пробвате хайвер от белуга. Килограм черно злато от белуга на московския пазар струва 600 долара. Мислите, че това е скъпо? Тогава отидете в Ролс-Ройса на хранителните магазини Харолдс, Лондон, където килограм от същия хайвер струва 5000 долара.

Балсамовият оцет от Модена също намира място в тази класация. През последните няколко години този оцет превзе пазара и днес едва ли има човек, който да не е чувал за него. Най-добрия сорт балсамико се добива от бъчви на над 300 години. Ако искате да почуствате този истински вкус се пригответе да платите между 300-400 долара.

Завършваме статията отново с представител от Япония. Чувалили сте някога за телешко Кобе? В перфектура Хуього отглеждат порода говеда, от която се прави най-доброто телешко на планетата. Крехкото месо се добива, като животните се подлагат на специални процедури: пиене на бира и масажи. Твърде мързеливия и задоволен живот на тези екземпляри е тайната за получаване на крехки и сочни пържоли. В резултат от това сланината и месото така се преплитат, че една пържола струва около 500 долара.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress