Най-чистите страни в света

Климатичните промени превърнаха опазването на природата в световен проблем номер едно през XXI век. Университетите в Колумбия и Йеил разработиха система за оценяване степента на защитеност на околната среда и класираха 140 държави по чистота. Най-чистата държава в света е Исландия, Сащ е по средата на класацията, а Сиера Леоне в края.

Швейцария

Швейцария е петата най-богата нация по БВП на глава от населението, а също и една от най-чистите страна в света. В осем показатели за околната среда, включително канализация, качеството на водите, опазване на горите и регулирано използване на пестициди, оценката й е перфектните 100. Не е чудно, че средната продължителност на живота на швейцарците е 81 години. Въпреки това, благодарение на планински си релеф, страната е постигнала едва средна оценка в селскостопанските практики, тъй като на фермерите им се налага да отглеждат посеви на всеки наклон и да окупират всяко празно място.

Хърватия

Хърватия е двадесетата най-чиста страна в света и първа в Източна Европа и Централна Азия. Чистите плажове са нейна запазената марка. Страната е разположена на Адриатическо море и предлага на своите посетители кристално чиста вода, както и екологични запаси от риба. Водно замърсяване е непознат термин в Хърватия. Десетилетията на комунистическия режим обаче все още бележат индустрията в страната, които не споделят най-зелените практики в света относно емисиите на парникови газове. Основният минус на страната е качеството на въздуха.

Коста Рика

Коста Рика е на 5 място по чистота в света. Нейната икономика силно разчита на екотуризма. Страната се стреми да стане въглеродно неутрална до 2021 г. Приоритет на Коста Рика е опазването на горите. Тя успешно избягва обезлесяването, в противовес с опустошенията в други латиноамерикански страни. Нейният резултат в категориите на горското стопанство, замърсяване на въздуха и изменението на климата е цели 97 точки. От друга страна, не е много успешна практиката й при морските защитени територии.

Нова Зеландия

Нова Зеландия е номер 7 в класацията за най-чистите държави в света. Известна е сред туристите като рай за всички, търсещи дейности на открито. Страната отделя голямо внимание на поддържането на околната среда и по този начин постига 84,5 от 100 точки заради ефективната си политика. Тя достига и перфектни резултати в качеството на водата. Въпреки това индустрията на страната произвежда значителни количества въглероден диоксид – проблем, който очаква решение, за да се постигнат добри резултати.

Израел

Израел е 49-тата най-чиста страна в света. Осем милиона жители се радват на добро качество на водата, развита инфраструктура, канализация и качеството на въздуха. В тези категории страната съперничи дори на една от най-чистите – Швейцария. Продължителността на живота в Израел е 81 години – индекс, който също е сравним с този на страните от върха на класацията. Резултати в опазването на горските масиви също са големи, но точките за регулираното използване на пестициди са едва 4.5 от 100.

Мавриций

Мавриций е на 58-мо място по чистота в света. Островът се намира на 1200 мили от източното крайбрежие на Африка в Индийския океан. Средната оценка за здравето е 97,7 в сравнение с други страни на юг от Сахара, където средният резултат достига само 44,5 на сто. Мавриций има добри доставки на чиста питейна вода и канализация на развита инфраструктура. Чистотата на въздуха съперничи дори с индексите в скандинавските страни. Недостатък са отрицателните стойности на емисиите на парникови газове.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress