Топ дестинации за непушачи

Ако искате да се насладите на почивка без тютюнев дим, посетете страните, които са строги и негостоприемни за пушачите.
Скандинавските страни бият рекордите по въздух, необременен от тютюневи газове! Тук въздухът е чиста, хората – гостоприемни, природата – щедра. Вижте някои от най-интересните държави, които твърдо решиха проблема с тютюнопушенето на обществени места.

дестинации за непушачи исландия
Исландия – земя на огън и лед.

ИСЛАНДИЯ
Страната на гейзерите, минералните извори, водопадите, Гудьонсен и Бьорк е истински рай за непушачите – исландските барове, ресторанти и заведения са идеален избор за туристите, които търсят среда без тютюнев дим. Местното законодателство е строго по отношение на тютюнопушенето и употребата на всякакви тютюневи изделия в затворени обществени пространства, включително навсякъде, където може да има деца.
Ако решите да разгледате една от най-северните точки на Европа и да се влеете в потока от туристи, вариращ от около 150 хил. годишно, добре би било да знаете, че там няма ж.п. линии, за да не ви вземат книжката, не трябва да превишавате лимита на алкохол в кръвта (0.05‰), овцете са около два пъти повече от местното население, през зимата температурите са около 2º, а през лятото – 12º.
Чистият въздух в страната на викингите много върви с риба, затова непременно опитайте изкусните ястия със сьомга, палтус, скариди, акула, които наистина ще ви впечатлят. А ако държите да се слеете напълно с местните традиции, препоръчваме да пробвате устни от кит, месо от морска котка, мариновани овнешки тестиси и още куп други “вкусотии” с исландски привкус!
Ако основното правило за добре планирана семейна ваканция за вас е чистият въздух, можете да стягате куфарите за Рейкявик, който всъщност се превежда като „smokey bay“ – “димящия залив” – превръщайки се в истински оксиморон, съчетан със забраната за пушене. Жалко само, че забраната не се отнася и за вулкани, но както и да е!

ирландия
Магичната Ирландия.

ИРЛАНДИЯ
Прочута с омайната си природа, сензационните спортни събития и завладяващите исторически забележителности, Ирландия е един от лидерите в кампанията срещу тютюнопушенето. Именно тя се нарежда като първата страна в света, която приема абсолютна забрана за пушене на работното място. Забраната, естествено, важи за всички клубове, барове, ресторанти и пъбове. Наскоро публикувано изследване показва, че замърсяването на въздуха в Дъблинските кръчми е спаднало с 83%, откакто е влязъл в сила закона през 2004 г. Проучването също разкрива, че има значително подобрение на респираторното здраве на работещите в баровете.
Ако сте решили да разгледате Ирландия, освен от чистия въздух, ще се впечатлите от още две неща: спокойните темпове на живот там и прясната като планински въздух храна.
Страната на келтите неведнъж е обявявана за една от най-привлекателните туристически дестинации не само заради горепосочените й достойнства, но и заради прословутото гостоприемство на ирландците и небезизвестната им дарба да се забавляват в добра компания, пък дори и непозната.
Ако сте решили да вдишате от чистия въздух на Ирландия, непременно посетете някой от прословутите пъбове, нищо чудно някой да ви почерпи халба бира.

канада

Канада е страната с най-добра репутация в света.

КАНАДА

През последните няколко години Канада също е в редиците на свободните от тютюнев дим зони. Туристите непушачи спокойно могат да се втурнат в опознавателна обиколка из местните барове и ресторанти в една от най-високо развитите страни в света. Законът в Канада е толкова строг и безкомпромисен срещу тютюнопушенето, че в някои провинции собствениците на магазини са принудени да крият цигарите от погледа на клиентите.
Заради какво друго да посетите втората по големина държава в света? Заради какво ли не – Канада предлага широк спектър от културни и географски характеристики. Изискаността на големия град и спокойствието на селския живот се допълват така, както величието на Скалистите планини се допълва от мощните приливи на Тихи океан.
Столицата Отава веднага ще ви завладее с многобройните културни събития, които се провеждат през цялата година, и с впечатляващия брой на музеите. Местната кухня също остава на висота – нежен полъх от Франция, разбира се, се съчетава неповторимо с екзотика от Азия и една идея вдъхновение от Карибите.
Пътуването ви към Канада несъмнено ще включи: посещение на Ниагарския водопад, шейк с кленов сироп (80 % от кленовия сироп в света се произвежда в канадската провинция Квебек), прясна сьомга, стриди, рибена чорба и въобще всякакви морски дарове, да не забравяме и ръчно плетените пуловери.
Ех, Канада, ще продам червената си Лада…за билет до Монреал…

австралия

Сидни, Австралия.

АВСТРАЛИЯ
Пушенето в затворени обществени места е забранено в цялата страна, така че Австралия е още една добра дестинация за непримиримите към тютюнопушенето туристи. Освен заради опазването на въздуха от тютюнев дим в закрити обществени помещения, борбата на властите с тютюнопушенето достига солиден размах и заради разрушителните горските пожари, причина за които често стават цигарите. Интересни факти съобщава правителственото проучване в Сидни, установяващо, че посещенията в барове и клубове нараства значително, както от страна на местното население, така и от туристи, след въвеждането на пълната забрана за пушене в закрити пространства.
Ако винаги сте искали да разширите хоризонта си, отидете там, където равнините се простират до вечността, а историята на аборигените пази разкази от преди хиляди години, където дърветата са толкова високи, че разхождането сред тях е повече от вдъхновяващо, а залеза така изумително се слива с океана, че не може да се опише.
Страната на кенгурата предлага различни възможности за всякакъв вид туризъм, а в унисон с чистия въздух, почивката ще ви се стори рай.
Ако Австралия е вашият избор за почивка, трябва да знаете, че там слънцето грее повече от 3 000 часа през годината – наред с това ще ви предложат още толкова начини да му се насладите.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress