Плаковски манастир “Св. пророк Илия”

Плаковският манастир “Св. пророк Илия” е издигнат през 1228 г. сред гористите планински хребети на Еленския Балкан, с основател цар Иван Асен ІІ. Отстои на 18 км югоизточно от Велико Търново. Разрушен до основи в края на ХІV век. Възстановен отново в 1450 г. Запазени са много малки и големи икони, рисувани от известния живописец Захарий Зограф. В манастира се съхраняват един осмогласник, писан през 1595 г., манастирска кондика, започната през 1868 г. и редица книги.
Манастирският комплекс се състои от няколко сгради – жилищни, стопански и една църква. В този си вид „Св. Пророк Илия“ е издигнат през 1856 година и е много важен паметник на църковната ни архитектура. Църквата към него е еднокорабна, триабсидна, а задната й част е с открита нарктика. Под тази нарктика е изрисуван уникалният и единствен по рода си стенопис в България с ктиторски надписи. В храма се пазят много ценни и стари икони, изрисувани от безсмъртния Захари Зограф, като едни от тях са иконата на Христос и тези на „Йоан Кръстител“ и на „Св. Илия“.

Идвайки тук няма как да не забележите и огромната камбанария, която е висока цели 26 метра и интересните жилищни сгради, които са част от манастира и са строени през 1856 година от великия майстор Кольо Фичето.

Транспортната достъпност е добра – има изграден автомобилен път.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress