Полезни съвети за вашата екскурзия в Париж

Преди всичко ви поздравяваме за добрия избор на дестинация. Париж е палитра от цветове, вкусове и звуци. Дали ще ги разпознаете – несъмнено! Насладете им се!
Подготвили сме ви няколко изпитани съвета за това къде, какво, как и по-колко в Париж.

1. Ако не сте отседнали в хотел с включена закуска, ви препоръчваме да посетите някоя от местните фурни/сладкарници и да се развихрите. Всичко изглежда точно толкова вкусно, колкото е в действителност. Ако пък не си падате по десерти още от сутринта, вземете обикновен кроасан – закуска, достойна за крал.

2. За обяд можете да хапнете сандвич, препоръчваме с риба тон или сьомга, а можете да се настаните в кокетно френско бистро и да се насладите на тристепенно меню. Повечето заведения предлагат готово меню (a la carte), в което са включени 2 или 3 специално селектирани ястия. Обикновено тези менюта са най-изгодни. Предложенията за предястие са миди, охлюви, салати, за основно – риба (най-често сьомга), телешко, паста, а за десерт можете да избирате между шоколадов мус, профитероли, сорбе. Внимавайте обаче да не изпуснете времето за обяд, защото между 16 и 19 часа някои бистра са затворени.

3. Ако програмата ви включва посещение на повече музеи, добре е да си купите Paris museum pass, като с този пропуск без проблем ще влезете в над 60 музея и паметници на културата.
Пропускът може да бъде закупен за 2, 4 или 6 дни, като цените са съответно €39.00, €54.00 и €69.00.

4. Всеки гражданин на страна членка на Европейския съюз, който е на възраст под 26 години, не заплаща вход при посещение на някои от основните забележителности на Париж – това включва дворецa „Версай“, Лувара, музея “Орсе”, центърът „Помпиду”, по-специално Националния музей на модерното изкуство, Пантеона, Дома на инвалидите/ветераните и други . Достатъчно е на входа да покажете документа си за самоличност.

5. Първата събота на всеки месец предлага бзплатен вход в „нощта на музеите“ в Париж. Това включва по-голямата част от музеите в града. Посещавайки Париж по това време, бихте могли да спестите доста пари от такси за билети.

6. Цената на кафето варира около 2.50 – 3.30 евро. Капучиното е малко по-скъпо – около 5 евро.
Чаша вино в бистро струва около 5-6 евро. Бирата е горе-долу със същата цена. Коктейлите са около 6-7 евро. Кроасанът струва между 1 и 2 евро, а лакомствата, като тарталети, петифури, профитероли, са в порядъка на 2-5 евро.

7. Метрото е най-добрият приятел на туриста в Париж. Където и да се намирате в града, няма опасност да се изгубите – огледайте се и ще видите метростанция. Подземната мрежа е замислена и конструирана десетилетия назад във времето и днес изглежда малко остаряла, за сметка на това мотрисите са точно през 2 минути.

8. Не се стряскайте от дългите опашки пред която и да е забележителност. Не си заслужава заради това да я пропуснете. Уверяваме ви, че където и да чакате в Париж, това няма да отнеме повече от 15 минути. Организацията им е на изключително ниво, и как иначе, близо 50 млн. турсти посещават града всяка година.

9. Не си правете труда да оставяте следа в многобройната броеница от катинари, символизиращи вечната любов, тъй като всяка седмица властите ги разчистват. Все пак трябва да се направи място за новите. Ако все пак ви се струва романтично, можете да го направите, но внимавайте, защото е забранено.

10. Съветваме ви да поспрете в Париж. Не бързайте да видите всички забележителности. Насладете се на атмосферата, разходете се, хапнете, полюбувайте се на гледката. Обходете с поглед детайлите, подишайте въздуха, потопете се в духа на града, ей така, по парижки!

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress