Почивките правят хората здрави и щастливи

Специалисти по трудова и организационна психология в университета Тампере във Финландия откриха, че кратките пътувания са по-добра опция от дългата отпуска.

Изследвана е степента, в която отпуските благоприятстват човешкото здраве и благополучие и е стигнала до вълнуващи изводи, от които може да се възползва туристическата индустрия. Според последните резултати от изследвания, свързани с преживяване на лично щастие, хората, които харчат парите си за концерти, семейни екскурзии или кратки почивки са по-щастливи от тези, които предпочитат да придобиват материални предмети като бижута, дрехи и електронни устройства.

Честите почивки за кратък период имат по-силно влияние за поддържането на добро здраве от дългите отпуски.

Учени и лекари, провеждащи мащабното изследване Framingham Heart Study в САЩ са открили, че хората, които отлагат отпуската си по-дълго време са изложени на по-висок риск от заболяване и дори могат да умрат по-рано от хората, които ползват регулярно кратки почивки. Прави се съпоставка с ефекта от съня „Никой не може да отложи нуждата си от сън. Една дълга лятна отпуска не може да компенсира за цяла година тежка работа и извънреден труд“. За да остане здрав, човек е важно да си почива на регулярен принцип, допълва тя.

Резултатите от проведеното изследване могат да бъдат от практическа полза за туристическата индустрия. Според нея предлаганите от туристическите агенции ваканции могат да бъдат по-удовлетворяващи за туристите, ако агенциите са наясно с позитивните ефекти на отпуската и начините за намаляване на нивата на стрес. Още повече, че туристическите продукти трябва да бъдат доразвити, за да е сигурно, че туристите получават максимално удоволствие, когато са на почивка.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress