Празник на розата – Казанлък

От 2012 година Празникът на розата прераства във Фестивал на розата, изкуствата и традициите, по време на който се почитат не само розата, но и всички дарове на природата.

През 2013 година ще се чества 110-та годишнина на Празника на розата. Многожанровият фестивал продължава повече от месец (средата на май – края на юни) и включва традиционните празнични събития и дейности: конкурс-спектакли за избор на Царица Роза и и Царица на Долината на розите. Коронясването на новоизбраната Царица Роза е своеобразен празник за жителите и гостите на град Казанлък. Събитието се провежда в петъка преди първата неделя на месец юни и включва танцови изпълнения и церемония по коронясване на Царица Роза, концерт с български изпълнители, фоерверк шоу и забавна програма.

Голям интерес за туристите представляват розоберите в розовите масиви в селата и в Казанлък, който се провежда в първата неделя на месец юни. Програмата включва автентично фолклорно изпълнение след което туристите имат възможност да се включат като сами наберат цветове маслодайна роза.
Кулминацията на празничните чествания, посветени на розата, е празникът на града и карнавалното шествие, което се провежда в първата неделя на месец юни. В шествието вземат участие местни творчески групи и сдружения, фолклорни ансамбли, училища, спортни клубове и любителски групи. Началото се поставя с платформата на Царица Роза и нейните подгласнички. Голям интерес предизвикват и оформените блокове на побратимените градове на Казанлък, както и гостуващи групи.

Ежегодно Фестивалът на розата посреща хиляди чуждестранни туристи. Най-голям брой са туристите от Азия – Япония, Южна Корея, Китай (Хонг Конг, Шангхай). Интересен е фактът, че през последните години нарастват посещенията на презокеанските туристи от Австралия и Нова Зеландия, Северна и Южна Америка.
Празничните дейности включват още демонстрации на розоварене и дестилация на продукти от розов цвят в автентична възрожденска атмосфера в етнографския комплекс, дегустации на сладко от рози и ликьор от рози, уъркшопи, пленери, изложби, концерти, спектакли, музикални и танцови изпълнения.

В рамките на фестивала са обособени отделни програмни и тематични линии, сред които са няколко минифестивала като фолклорното надигрване „Тъпан бие, хоро се вие“, фестивала „Вино и рози в Долината“, музикален минифестивал, акцентиращ върху българската музика, мотосъбор, национална среща на радиолюбителите.

Един коментар към “Празник на розата – Казанлък”

  1. Milena Petkova Petkova каза:

    Прекрасна традиция !!! За чест и слава българска !!! Разпространявайте, защото на запад не знаят почти нищо за България, камо ли за Празника на розата !!! Нещо повече, известните производители на маркови парфюми, умишлено не дават информация за първоизточника – БЪЛГАРСКОТО РОЗОВО МАСЛО !!! РЕКЛАМИРАЙТЕ !!!

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress