Реката на времето

Пристъпвам бавно по калдъръмените улици и обхождам невъздържано с поглед, докъдето ми видят очите. Арбанашките църкви и манастири, неописуемата природа, старите къщи, запазили духа на българското: с каменните оградни дувари, тежките дървените порти, декорираните кепенци. Не искам да пропусна нищо. Изведнъж забелязвам, че всичко ме чака да го огледам много търпеливо. Сякаш времето е спряло, телефоните са безсилни да звъннат…а въздухът е така лек, къщите – така гиздави.

Реката на времето е била благосклонна към селцето, изваяла със златно длето каменните надписи по колоните в църквите, написала с орехово мастило легендите за арбанашките подвизи, напоила с жива вода вековните дъбове. За да усетя тихите напеви на реката и да се заслушам в легендите, който нашепва, се отправям към нейния извор. А там…тежки ковани дъбови порти се отварят, за да ме посрещнат като скъп гостенин в чорбаджийски двор.

Комплекс “Извора” е първото място, което трябва да посетите в Арбанаси. Запазил изцяло традиционния арбанашки стил, хотелският комплекс ще ви изненада с уникалното съчетание на традиция и уют. Всичко е разположено така точно на мястото си, че изведнъж се сещам за думите на Любен Каравелов: “В природата съществува някакъв си сляп инстинкт, някакво си безсъзнателно стремление да бъде разположено всичко така, щото да се харесва на човеците…създадено само за блаженство”.
На територията на комплекса са построени няколко сгради, придаващи, от една страна, учудваща раздвиженост и живост на мястото, от друга, усещане за покой и тишина. В отделни сектори са разпределени стаи за всеки вкус: в типично арбанашки стил, за гости, готови да се потопят в атмосферата на старото време, луксозни стаи за гости с изтънчен усет. Прави впечатление намиращата се на територията на комплекса сграда на читалище “Иларион Драгостинов”, носещо името на видния революционер с прякор Арбанасчето. Със своята 300 годишна културна история постройката представлява интересна туристическа забележителност.
Целият комплекс е радваща окото гледка, поместваща в себе си богатия двор на механата, дървеното мостче, водопада и въртящите се дървени колела, хамаците под дебелата сянка в градината, мини зоопарка, басейна с удобни шезлонги и люлки, спа центърът, изобилието от цветя, декоративните украшения и, разбира се, щедрата зеленина. Миризмата на прясно окосена трева, шумът от водните пръски от декоративния водопад и нежния повей на вятъра, заиграващ се с песента на птиците, галят сетивата и предразполагат за почивка.

И ако всичко това не ви е достатъчно, дегустацията на вино е отговорът и на най-претенциозния вкус. В механа “Извора” ще ви изненадат с над 450-те си предложения за храни и напитки. Там ще ви нагостят с чудни български гозби, агнешко чеверме, апетитни пържолки в сачове на пещ, вкусотии на скара, мариновани деликатеси, ще ви омаят със старо вино и ще подсладят преживяването ви с традиционен десерт. И всичко това поднесено с усмивка, добра дума и персонална изненада. За доброто ви настроение е предвидена и богата фолклорна програма, защото на маса с песен се сяда. Механата разполага с две зимни градини, в които топлината на камините ще допълни усещането за уют в стар български стил, и лятна градина с водни атракции и детски кът. Механата организира и специални празненства: сватби и всякакви семейни поводи, както и фирмени събития.

Можете да се отпуснете в спа центъра, като изберете някоя от релаксиращите програми, които се предлагат, да се насладите на слънцето от територията на басейна, да се поглезите в механата или просто да се поразходите из дебелите сенки. В същото време и вашите деца няма да скучаят, тъй като на територията на комплекса са предвидени кътчета и за тях.
Прави впечатление ненатрапчивия комфорт – всичко е създадено за удобство и въпреки това остава някак скрито зад природата и едновремешната архитектура, но готово веднага да откликне на вашите желания, когато имате нужда.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress