Сардиния

Сардиния една от най-предпочитаните дестинации в света. Подходяща за всякакъв вид екскурзии и почивки, тя съчетава исторически и природни забележителности, райски плажове, кулинарни симфонии, фестивали и традиционни празници, както и дефилета на яхтения лукс.

Сардиния е вторият по големина остров в Средиземно море. Разположен на запад от Апенинския полуостров, островът е заобиколен (по посока на часовниковата стрелка от север) от: френския о. Корсика, италианския п-в Сицилия, Тунис и испанските Балеарски острови. Сардиния има типичен средиземноморски климат. Жителите му се радват на около 300 слънчеви дни в годината, като валежи падат предимно през зимата и есента, снеговалежи – в планините. Средната температура през зимата е между 11-17°C, а през лятото достига 34°C. Релефът на острова е предимно планински, само в югозападната част има обширна плодородна равнина. Островът има древна геоморфоложка история за разлика от п-в Сицилия и континенталната част на Италия. Неговите скали датират още от Палеозойската ера. Поради големите ерозионни процеси на острова планините, изградени от гранит, шисти, трахит, базалт, пясъчник, варовик и доломит са средно между 300 и 1000 метра. Фауната е доста разнообразна: сърни, муфлони, лисици, ястреби, фламинго, орли и дори някои редки видове тюлени.

Остров: Сардиния
Административен регион: Италия
Статут: Автономен
Език: Италиански
Население: 1 643 096
Площ: 24 090 км²
Климат: Средиземноморски
Летища: Алегро, Олбия, Каляри

Един коментар към “Сардиния”

  1. Красиво място, една малак приказка е там , един сбъднат сън, времето като че ли е спрял да се върти,релефът на острова е предимно планински, само в югозападната част има обширна плодородна равнина. Островът има древна геоморфоложка история за разлика от п-в Сицилия и континенталната част на Италия.Има какво толкова многоо на научим от тази наша почивка , и да снимаме за да показваме на своите близки къде сме били.Благодаря за статията, дано всичко мине нормално и при нас тази година там.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress