Селски туризъм

Селският туризъм добива все по-широка популярност като естествен и приятен начин за опознаване традициите на България. Престоят в селска къща помага на туристите да се докоснат до бита и културата на местните. Българската природа, невероятните ястия, фолклора, обичаите, занаятите превръщат този вид туризъм в предпочитан за все повече хора.

Какво всъщност представлява селският туризъм? Най-вече тишина, уют и спокойствие. Гостите се настаняват в автентична къща, където домакините полагат грижи, за да се чувстват като у дома си. Част от преживяването е храната, приготвена от екологично чисти продукти – домати, краставици, чушки, набрани призори от градината, или пък ароматни подправки, събирани от близките гори и полета.
Да попаднеш на подобно място е истинско преживяване. Само на няколко часа път от големия град, шумотевицата и трафика, попадате там, където времето е спряло. Но това в никакъв случай не означава, че ще скучаете. На село има много интересни неща, които можете да правите: да се потопите в тънкостите по приготвянето на някое специално ястие по стара рецепта, да участвате в селскостопанската работа, да наемете велосипед, а по-смелите – кон, и да се разходите из близките забележителности, да съберете букет от ароматни билки и кошница с горски плодове, да обиколите всички недокоснати от цивилизацията места. Уроците по грънчарство, иконопис или народни песни и танци, демонстрации на плетене и бродиране също са сред възможностите, които се предлагат.
По-големите ентусиасти могат да се включат в ръчно доене на овце, кози, крави, косене и складиране на ароматна трева, извеждане на животни на паша – по-интересно от фитнес, не мислите ли?
Няма да останат разочаровани и ценителите на хубави питиета, защото в почти всяка селска къща се приготвят домашна ракия и вино.

Селски туризъм може да бъде практикуван из цялата страна. В района на Стара планина можете да посетите Априлци, Жеравна, Ичера, Градец, Шипково, Рибарица, Медвенн и други. Архитектурният резерват Арбанаси, който предлага неповторима атмосфера, се намира съвсем близо до старата столица Велико Търново, а недалеч от Габрово е друго приказно място – село Боженци.
В Рила можете да отседнете в Говедарци, Добърско, Мала църква, Бели Искър, Долна баня, а в Родопите като че ли всяко село е гостоприемно и отворено за гости – Гела, Широка лъка, Смилян, Арда, Забърдо, Лещен, Ковачевица, Долен, Триград, Ягодина и много други.

В цялата страна гостите могат да присъстват на обреди и обичаи като: нестинарски танци, традиционна българска сватба, лазаруване, пеперуда, коледуване и много други.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress