Словения

Словенците може да ви се струват донякъде резервирани, когато за първи път контактувате с тях, но при установяване на контакст с тях ще разберете, че те са наистина много приятелски настроени и с либерално мислене, когато става въпрос за посетители в страната си. Словенците са много горди с държавата си, така че е хубаво да покажете уважение, като спазвате техния етикет и добри обноски.

Приятно пътуване до Словения!

Не дискутирайте бизнес отношенията си по време на хранене. Словенците строго разделят бизнеса от личния си живот.

Не оставяйте парите на масата, след като платите сметката в ресторант. Уверете се, че ги оставяте директно на сервитьора, тъй като противното се счита за неуважение.

Не се чувствайте длъжни да оставите голям бакшиш, но е прието да закръглите сметката си в ресторант.

прелестната любляна
Прелестната Любляна.

Словенците се ръкуват преди и след среща с някого. Ръкостискането трябва да бъде твърдо и сърдечно. Ръкувайте се на първо място с жените.

Не се опитвайте да целунете събеседника си по време на поздрав. Това може да се изтълкува като обидно.

Поднасянето на подаръци в Словения, както и тяхното опаковане, изцяло зависи от вашия вкус, тъй като там няма табута относно цвета. Отваряйте подаръците пред гостите веднага след получаването им.

Словенците не обичат самонадеяните хвалби относно различни постижения, затова когато дискутирате каквото и да било, бъдете скромни. Не прекъсвайте събеседника си. Словенците са любезни, така че вие също трябва да бъдете!

Избягвайте да насрочвате бизнес срещи през юли и август, тъй като тогава там в време за ваканция.

Опитайте се да научите няколко основни словенски думи, за да впечатлите хората около вас!

Първите имена се използват само сред близки приятели и семейството. Не се обръщайте към словенец с първо име, тъй като това се счита за грубо и самонадеяно.

словения
Словения впечатлява с невероятната си природа.

Професионални или академични звания обикновено се използват с фамилното име, тъй като се приемат като лично постижение. Визитки се разменят без формален ритуал.

Ако сте поканени в словенски дом:
Общоприето е пристигането на време, или в рамките на 5 минути над определеното време, тъй като това показва уважение за вашите домакини.
В реда на етикета е да поднесете цветя на домакинята и бутилка вино на домакина.

Когато сте поканени на гости в дома на словенец, е добре да се облечете консервативно. Също така сваляйте обувките си при влизане. Повечето домакини ще предложат чехли за гостите. (такъв е етикета и в Япония).

Не се изненадвайте на този жест на внимание, но когато си тръгвате домакинът ще ви придружават до колата. Това е израз на уважение и е честа практика.

словения

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress