Топ дестинации за непушачи част II

Тук културният човек не пуши, а за останалите е забранено!

Кои са останалите държави, които са негостоприемни към пушачите? Вижте втора част на статията Топ дестинации за непушачи, побираща едни от най-интересните страни в света, славещи се с чист въздух и драконовски мерки срещу тютюнопушенето.

норвегия
Северното сияние е преследвано от доста ентусиасти.

НОРВЕГИЯ
Норвегия е втората страна в света, която приема строги закони срещу тютюнопушенето. Стига се дотам, че миналата година са отстранени от здравния фонд 17 тютюневи компании, лидери в производството на цигари, поради етични причини. В днешно време в Норвегия много рядко ще мернете димящи цигари на обществено място, а проучване показва, че пушачите намаляват и дори в частните домове все по-рядко проблясва цигарено огънче.

В страната на фиордите законите, забраняващи тютюнопушенето, са изключително строги, ето защо отговорът на пушачите е вид устен тютюн, наречен „снус“. Изключително дискретен, той прилича на пакетче чай и е идеалното решение за пушачите, на които е омръзнало да излизат навън за цигара.

Норвегия е много привлекателна за туристите, търсещи нещо различно, като например северното сияние. Теоретично то може да бъде видяно в цялата страна, но най-подходящите места за наблюдение са над Арктическия кръг в Северна Норвегия. Ако все пак сиянието ви убягва, местните там ще се погрижат за вас подобаващо: преследване на сиянието с моторни или теглени от кучета шейни, наблюдение на нощното небе в уюта на кораб и още много интересни предложения.
Норвегия е интересна дестинация, заслужава си да отидете и да потърсите мистичните светлини, редом с това не спирайте да дишате – там въздухът подмладява!

Швеция
Скандинавската държава дава отпор на тютюнопушенето през 2005 г., което включва, разбира се, всички ресторанти, барове и обществени места. В момента Швеция заема почетното трето място по строгост на закона против пушачите в Скандинавия.
Във Факултета по обществено здраве с цел подобряване здравето на хората в Обединеното кралство се обсъждат се още по-строги мерки – предвидена е забрана за пушене на възрастните в собствените им коли, когато шофират с деца около тях. Идеята, която вече е закон в някои части на света, скоро ще обхване всички скандинавски държави.
Познатият ви вече снус, доста популярен в Норвегия, забранен почти навсякъде в ЕС, поради съдържанието на канцерогенни вещества, всъщност води началото си от Швеция. Но ако сте се запътили да опознаете Швеция, не забравяйте все пак, че освен снуса, тя е дала на света АББА, Юръп и Роксет.
Какво ви обещава скандинавската страна, ако решите да бъдете неин посетител – чист въздух, красива природа, уникални ски комплекси, възможност за гмуркане, разглеждане на многобройните паркове и музеи. Страната на Нобеловите награди обаче се слави и с над 2000 библиотеки и въобще с толериране на четенето от този така „старомоден” носител – книгата.
Ако сте избрали да пътувате до Стокхолм тези дни, непременно посетете някой от красивите паркове, с романа на Пер Улув Енквист „Посещението на придворния лекар“, например, и се отдайте на въздух – кристално чист, позволяващ да ви опияни единствено аромата на прочетена книга.

малта

Малта, Валета.

МАЛТА
Най-малката държава членка на Европейския съюз е безкомпромисна в борбата си с тютюнопушенето. Мерките там са толкова затегнати, че дори електронните цигари, които не съдържат тютюн, попадат под забраната за тютюнопушенето.
Министерството на здравеопазването в Малта класифицира електронната цигара като тютюнево изделие. В официалното съобщение е отбелязано, че всяко „устройство, което е замислено като заместител на традиционен тютюнев продукт“ попада под забраната за тютюнопушене. Електронната цигара е устройство без тютюнев дим, което се използва с цел да възпроизведе усещането от традиционната цигара с помощта на електронна симулация. Тя не съдържа нито тютюн, нито катран и е добро решение за избягване на неприятните последици от тютюнопушенето за пасивните пушачи. Според официалното съобщение обаче всяко устройство, което се назовава с думите „цигара“ или „тютюн” и е предназначено да служи като заместител на традиционните тютюневи продукти, следва да се счита за тютюнево средство.
Сега е времето да посетите страната на рицарите хоспиталиери и да разгледате древните градове Senglea, Cospicua, Vittoriosa, известни като арена на дълги обсади и жестоки битки. Ето всъщност откъде правителството на Малта се е вдъхновило в борбата си с тютюнопушенето!

париж, айфеловата кула

Франция се присъедини към непушачите.

Франция
Прозвището на Франция, „рая за пушачите”, вече е минало. От 2008 г. в страната на хубавото вино влизат в сила драконовски мерки срещу тютюнопушенето. И въпреки че цигара (cigarette) е френска дума, тя е официално забранена за употреба навсякъде, с изключение на частните домове и улиците. Според социологическите проучвания 70% от французите одобряват въведената забрана. Официалните данни за Франция сочат, че броят на пушачите в страната е 26.1%. Средното ниво за ЕС е 26.5%, но тези данни не включват броят на пушачите в новоприсъединените държави, България и Румъния, който е много висок.
Така забраната във Франция кипи с пълна сила, дори са назначени служители по общественото здраве, които да налагат глоби на нарушителите. Противниците на строгия закон веднага опонират, че задимените кафенета създават атмосферата на Париж, те символизират бунтарството, интелектуалните търсения и трудно извоюваното либерте. Сега кафенетата обаче ще трябва да приветстват кислорода и да обърнат нова страница.
С приемането на закона срещу тютюнопушенето на обществени места Франция присъедини своя шансон към общия европейски химн в борбата срещу пушачите.

Един коментар към “Топ дестинации за непушачи част II”

  1. Мечтана дестинация за почивка е най-малката държава членка на Европейския съюз ,която вижда и знае кое е най доброто за хората и се бори с безкомпромисна за борбата си с тютюнопушенето. Мерките там са толкова затегнати, че дори електронните цигари, които не съдържат тютюн, попадат под забраната за тютюнопушенето.Министерството на здравеопазването в Малта класифицира електронната цигара като тютюнево изделие.Да не говорим и за околните колко е вреден самият дим като си вървиш по улицата и някой пред теб като пуши.Страна мечта, малак но красива.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress