Топ 10 културни гафа

Въпреки че живеем в т. нар. глобален свят, културните различия между държавите са неоспорим факт. Ето защо е много вероятно да направите културен гаф, когато пътувате в чужбина. Събрахме за вас някои културни особености от цял свят, които е добре да знаете.

10. Да вдигнете палец в Иран

Внимавайте с този жест.

В европейските страни и в САЩ да вдигнеш палеца си нагоре е знак, че всичко е ок. Да направите този жест е един лесен начин без думи да покажете, че всичко е наред, чувствате се добре или дори ви е забавно. Но този жест не се възприема така начин навсякъде – в Иран, например. Същият жест там се нарича bilakh и се тълкува като ужасна обида. Буквално означава „седни на това“. Другия жест за ок е, когато палецът и показалецът се събират в кръг. В Турция и Бразилия този жест се свързва с част от човешката анатомия и е жестока обида.

9. Да потупате някого по главата в Тайланд

Човешката глава се счита за свещена в будистки страни. Тя се приема като седалището на душата и да я докоснете, може да бъде обидно дори за малко дете. Друг жест, който трябва да избягвате там, е да сочите с пръст. Това се счита за много грубо в Малайзия, например, където хората посочват дадена точка в хоризонта с цял юмрук, като с върха на палеца се посочва посока. Филипинците пък посочват обект само с очи или обръщайки главата си в неговата посока.

8. Да облечете традиционно облекло

Много туристи не могат да устоят на изкушението и веднага обличат традиционни дрехи по време на посещението си в чужда държава. Внимавайте, защото да носите батик в Индонезия е абсолютно забранено и ще си изпросите глоба. В Аржентина е абсолютен културен гаф, ако се обличете като гаучо, а още по-неудобно е да посетите парти с костюма. Най-общо казано, внимавайте какво обличате в чужда държава.

7. Да влезете в японски храм или дом с обувки

Внимавайте как влизате в японски дом.

Не само в Япония, но и по целия Изток, трябва да спазвате това правило и да събуете обувките си, както и да свалите шапката си, когато влизате в дома на местен. Японците са вежливи домакини и веднага ще ви предложат чифт чехли, за да ви съпроводят от входната врата към хола, където трябва да ги събуете, преди да стъпите на татамито (червено килимче). Бъдете внимателни, носете винаги чисти чорапи!

6. Да поднесете неподходящи цветя

Букет цветя изглежда перфектен подарък за всякакъв повод и със сигурност ще донесе радост на домакина. В много страни обаче определени сортове цветя, цветове или брой имат скрит смисъл. Карамфилите се носят на погребения в Германия, Полша и Швеция. В Белгия, Италия, Франция, Испания и Турция използват хризантеми за същата цел. Във Франция и Австрия червените рози предполагат романтичен интерес, а в Мексико и Чили жълтите рози са знак за скръб и раздяла. Букет от нечетен брой цветя носи късмет в Китай и Индонезия; четното число се счита за нещастие в Индия, Турция, Русия и Германия.

5. Да се целувате по гарите във Франция

Това не е просто предписание за добро поведение, а закон. През 1910 г. размяната на целувки на пероните е забранена със закон. Обяснението било, че така ще се преустанови закъснението на влаковете, причинено от сбогуващи се влюбени. Днес дори да нарушите забраната, най-вероятно няма да ви глобят, но любезно ще ви помолят да напуснете платформата. Сетихте ли се за филма „Любимец 13” и предплатените целувки в парка?

4. Да храните гълъбите в Италия

Не ги хранете, очаква ви глоба.

Невероятните италиански площади често са притегателен център за десетки гълъби, за радост на дружелюбните туристи, готови с удоволствие да ги поснимат и нахранят. Внимавайте, защото в Италия храненето на гълъби на обществени места е строго забаранено и можете да си докарате глоба до 500 евро.


3. Да говорите по време на тост в Грузия или Азербайджан

В Северна Европа, Русия и страните от бившия Съветски съюз вдигането на тостове се приема много сериозно. В Русия трябва да изпиете водката си на един дъх. В Грузия и Азербайджан тостовете често вървят в продължение на часове, дирижирани от тост-майстор. Смята се за изключително неуважение да се говори или отпие глътка алкохол между тостовете.

2. Да се разхождате по бански в Гренада

Гренада е желана екзотична дестинация и мнозина туристи с радост се радват на прелестите й. Да се излежавате по бански на плажа и тук, както в другите морски курорти, не е проблем, но ако решите да се разходите по брега, задължително се облечете. В Гренада банският е позволен само в границите на плажа, затова ако решите да се поразходите, нищо чудно да ви лепнат някоя солидна глоба.

Най-големият гаф, който можете да направите.

1. Да подарите бутилка алкохол на мюсюлманин

Ислямът забранява употребата на алкохол, така че ако мюсюлманите пият, те със сигурност не го правят публично. Да подарите скъпа бутилка коняк на мюсюлманин не е много добра идея. Кучетата и свинете се считат за нечисти животни в ислямските страни, ето защо двоен културен гаф би могло да бъде да подарите бутилка алкохол в ръчно изработен калъф от свинска кожа – това си е истинско престъпление!

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress