Топ 5 на най-високо разположените градове в света

Една интересна класация, която ще ви изстреля доста високо. Предлагаме ви 5-те най-високо разположени градове в света.


Намче Базар

Намче Базар, Непал (3500 метра)

Намче Базар в Непал първоначално е построен като търговски пост на местните жители. Днес е един от пунктове за спиране за алпинисти, които се отправят към базовия лагер на Еверест. Градът се намира в пресечната точка на много туристически преходи и също така служи като основен търговски център за региона Khumbu. В Намче Базар има банка, поща и полицейска проверка. Освен това ще ви очарова и хотел с поетично име – “Everest View Hotel”. Разположен на 3 880 м. височина, той е най-високо разположеният хотел в света, откриващ невероятна гледка към Еверест.

Лхаса

Лхаса, Тибет (3650 метра)

Най сред най: най-известният сред най-високо разположените градове в света е безспорно Лхаса, столицата на Тибет. Градът се намира в Хималаите и има над 380 000 жители население. Името Лхаса означава “Място на боговете”. Градът е културен и религиозен център с много паметници, манастири и храмове. Все пак тук е седалището на Далай Лама. Лхаса и до днес си остава цел на много поклонници. Всички будистки храмове, както и известният дворец Потала са примамливи атракции. Градът е в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Потоси, Боливия (4090 метра)

Потоси

Друг от най-високо разположените градове в света се намира в Боливия. Основан през 1546 г. като миньорски град, скоро Потоси придобива прозвището “Земя на богатството”. Богат на сребърна руда, той се превръща в основен източник на сребро за Испания и в един от най-големите градове в Америка и света с население над 200 000 души. Град, който сега гордо се нарежда в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Неговата богата история и сребърното минното дело повлияват значително върху съвременния облик на града. Интересен факт е, че Потоси се появява в „Дон Киход” на Сервантес като идиом за изключително богатство.

Ел Алто

Ел Алто, Боливия (4 150 метра)

Град Ел Алто, в превод от испански означава Височина, е най-бързорастящият град в Боливия, заради тенденцията на населението да се премества от селските райони на страната към околността на столицата Ла Пас. От дълго време, Ел Алто е известен като икономическата столица на Боливия. Градът е необитаем до 1903 г., когато е построен като жп-гара на новопостроената жп-линия, водеща от езеро Титикака до град Арика. В града се намира международното летище Ел Алто, което служи като основно летище на Ла Пас.

Ла Риконада, Перу (5 100 метра)

Ла Риконада

Най-високо разположеният град в света се намира в Перу. С надморска височина от 5100 метра над морското равнище, Ла Риконада не предлага много добри условия за живот. В града живеят около 30 000 жители, повечето от които работят в местната мина за добив на злато. Пропуснахме да ви кажем, че до града има голяма златна мина. През 2003 г. National Geographic официално обяви Ла Риконада за най-високият постоянно обитаван град в света.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress