Топ 5 на най-интересните метростанции в света

Метростанцията на кметството в Ню Йорк

Пътниците, които искат да се качат на влак номер 6, който минава по целия път до някогашната последна спирка в Бруклин, сега получават специална екстра – да видят очарователната, изоставена отдавна станция Сity Hall, която беше затворена за публични посещения през 1945 година.

Станцията Сити хол е церемониалният терминал на първия метропроект в Ню Йорк, мястото, откъдето кметът на града можел да наблюдава строителството на метрото. Първата копка на проекта е на 24 март 1900 година, точно на мястото на станцията.

Станция Киевская, Москва, Русия

Метростанцията на московското метро в район Дорогомилово е най-богато украсената станция.
Дизайнът, който включва мрамор, декоративни полилеи, златни детайли, спираловидни елементи, мозайки и фрески, е избран с открит конкурс и станцията е построена през 1954 година. Мозайките изобразяват единството на Русия и Украйна.

Станцията на Музея в Торонто, Канада

Новото крило на Кралския музей на Онтарио в Торонто, дело на Даниел Либескинд е толкова смайващо, така че защо да има обикновена метро станция отдолу? Редизайнът на станцията, дело на Diamond & Schmitt Architects, включва колони, вдъхновени от артефакти, които са открити в близост до музея. Петте типа колони представят първите нации на Канада, Древен Египет, културата на толтеките в Мексико, Древен Китай и Древна Гърция.

Метрото в Дубай

47-те станции на метрото в Дубай са по проект от архитектите от студиото Aedas в Бирмингам и съчетават традиционни и модерни архитектурни елементи. Техните уникални модерни покриви във формата на мида правят асоциация с наследството от гмуркането за перли – древният занаят, изискващ умения и смелост, донесъл просперитет, който е и важна част от историята на емирството, обяснява инж. Абдул Маджид ал Каджа, генерален директор на железопътната агенция в Дубай.

Метрото на Стокхолм, Швеция

Невероятните метротунели на Стокхолм разкриват станции, която превръщат суровата скала в истинско архитектурно произведение, покрито с изкуствени повърхности, карайки посетителя да се чувства като в пещера.

Някои от скалните стени и тавани са изрисувани със стенописи, а във всички 100 метростанции в града има творби на 140 художници.

flavorwire.com

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress