Топ 5 на най-опасните планински върхове в света

Много алпинисти рискуват живота си, опитвайки се да покорят тези върхове. Matador Trips направи класация на 5 от най-опасните в света. Вижте кой връх оглави класацията.

Връх Айгер в Алпите.

5. Айгер (Швейцария)
3 970 метра

Айгер е известен като най-голямото предизвикателство за алпинистите в Алпите. Върхът влиза в тази класация не заради това, че е толкова труден за изкачване, колкото заради тежките метеорологични условия, които го правят изключително опасен. Тъй като не изисква върховни катерачески умения, много алпинисти приемат предизвикателството, за съжаление от 1935 г. насам над 60 от тях са загинали. Северната стена е най-коварна заради зачестяващи през годините каменопади и намаляващите ледени полета.

Върхът с поетично име не е от най-гостоприемните.

4. Канченджунга (Непал, Индия)
8 586 метра

Върхът с поетично име се намира в Хималаите и пази интересни легенди. Освен че е третият по височина връх в света, Канченджунга, или още „Петте съкровища на снеговете“, е един от най-смъртоносните. През последните години смъртността на алпинистите, опитващи се да го изкачат, достига 22%. Причината за това отново са опасните метеорологични условия и най-вече лавините. През 1955 г. върхът е изкачен за първи път от британска експедиция. Няколко българи са правили ритуална обиколка на Канченджунга . Един от тях е Пламен Бараков, които открива голяма фотоизложба от пътешествието.

Нанга Парбат е деветият най-висок връх на земята.

3. Нанга Парбат (Пакистан)
8 126 метра

Нанга Парбат е деветият по височина връх на Земята. Намира се в Хималаите и е интересен с чудния си вертикален релеф във всички посоки. Името му в превод означава „голата планина“, но често е наричан и “върхът убиец”, тъй като по неговите склонове смъртта си намират десетки алпинисти. По трудност Нанга Парбат се конкурира с К2. Маршрутът за изкачване е много тесен и изключително опасен. За първи път върхът е изкачен през 1953 г. от немско-австрийска експедиция. През 1993 г. българинът Тончо Тончев също го изкачва успешно.

За трудността на К2 се носят смразяващи легенди.

2. К2 (Пакистан, Китай)
8.611 метра

K2 е вторият най-висок връх на планетата. Освен това той е и един от най-опасните. Намира се в Хималаите, на границата между Пакистан и Китай. Няма лесен маршрут за изкачването на К2. Дори и да намерите такъв, той несъмнено ще ви преведе през лавини, възходящ стръмни скали и пропукващ се лед, който може да се разпадне под краката ви на всяка стъпка. Смъртноста тук невероятно висока – на всеки четирима души, достигнали върха, един загива, опитвайки се. К2 е известен с това, че е значително по-труден за изкачване от първенеца на планетата Еверест.

Анапурна - най-опасният връх на планетата.

1. Анапурна I (Непал)
8 091 метра

Анапурна е планиски масив, намиращ се в Хималайски хребет в западната част на Непал. Най-високата точка е връх Анапурна I, който се нарежда на 10-то място по височина в света и на първо сред най-опасните върхове. 130 души са покорили върха, като първото изкачване е през 1950 г. Оттогава смъртността сред алпинистите, опитващи да достигнат крайната му точка, е смразяващите 40%. От санскрит Анапурна се превежда като “богиня на реколтата”. Интересен факт е, че това е първият покорен осемхилядник.

Айгер ВИДЕО

Канченджунга ВИДЕО

Нанга Парбат ВИДЕО

К2 ВИДЕО

Анапурна ВИДЕО

5 Коментари към “Топ 5 на най-опасните планински върхове в света”

  1. Винаги съм се чудел, защо го правят, защо се катерят по тези места, какво доказват и на кого?Може би трябва да пробвам, за да разбера 🙂

  2. Anna каза:

    Няма обяснение,но е страшно зареждащо…казвам ти го от опит…обикновено почваш от нашите планини,и е като наркотик-искаш все по-голяма доза,височината пристрастява.На никого нищо не доказваш,просто искаш да чуеш тишината 🙂

  3. Владислав каза:

    Мойто мнение е, че не го правят за да се докажат пред някого.Просто са хора от по специална порода.Аз лично им Благодаря за прекрасните кадри, чувствам се уникално докато ги гледам.Не мога и да си представя какво им е на тях.

  4. SLS AMG каза:

    Това чувство е невероятно.Изкачил съм само връх Руен (2251м.)И ви казвам-яко е!!!!!

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress