Топ 5 на най-старите европейски градове

Много европейски градове могат да се похвалят с няколко стотин години историята, привличайки туристи със забележителностите си. И все пак, кои са най-старите непрекъснато обитавани европейски градове?


Атина (Гърция)

Акрополът със своите мраморни храмове.

Обитаван от 4000-5000 г. пр. Хр.

Родното място на класическа Гърция и цивилизацията на Западна Атина е пълно със забележителности, които напомнят на посетителите за миналото на града. Хора обитават района още между XI-VII хилядолетие пр. Хр., въпреки че писаната история започва през 1400 г. пр. Хр. Сред най-популярните места в Атина се нарежда Акропола със своите мраморни храмове – свещен град на богинята Атина. Римските руини на града са също един от туристическите забележителноси, както и дворецът на площад “Синтагма”.

Митичният Аргос.

Аргос (Гърция)
Обитаван от 5000 г. пр. Хр

Тук цари непрекъснат живот през последните 7000 години. Аргос без съмнение е един от най-старите градове в Гърция, както и в Европа. Неговата писана история започва през втората половина на I хилядолетие пр. Хр. Благодарение на разположението си в плодородната равнина поминъкът на населението е свързан главно със селското стопанство. Въпреки това Аргос също е популярна дестинация за туристи, които идват, за да разгледат редица древни паметници тук. Най-известната забележителност е Херайонът, който е известен храм, посветен на Хера.

Пловдив (България)

Величественият Пловдив.

Обитаван от 3000-4000 пр. Хр.

Най-ранните доказателства за селище в района датират от 6000 г. пр. Хр. Днес Пловдив е вторият по големина град в България. Разположен в голяма равнина между две планински вериги, градът крие следи от дългата си история. Пловдив може да се похвали с интересните си архитектурни забележителности – античният театър непременно трябва да се види. Пловдив ще ви заплени и с очарователните си калдъръмени улички, вдъхновение и работно място за много търговци, от които може да си купите късче изкуство.

Ханя - най-живописният град на острова.

Ханя (Крит, Гърция)
Обитаван от 1400 пр. Хр.

С венецианската си атмосфера пристанищния град Ханя е популярно място за почивка на брега на о. Крит. Дълги участъци от плажове, живописни магазинчета и ресторанти запълват времето на посетителите. Не е чудно, че туризмът е много важен източник на приходи за града. Старият град, който е смятан за най-красивият градски квартал на о. Крит, отразява неговата история. Ясно личи турско и венецианско влияние. Посетителите могат да изследват местния лабиринт от улички и къщи от различни периоди, водещ към чаровното пристанище.

Ларнака (Кипър)

Градът е щедър на забележителности.

Обитаван от 1400 пр. Хр.

Ларнака е най-старият град в Кипър, а доказателствата за обитаване ни връщат 6000 години назад. Това е крайбрежен град и популярна дестинация за почивка за много туристи. Сред най-важните забележителности са руините на древния Китиум, от 13-ти век пр. Хр., с останките от Циклопските стени, соленото езеро и старата крепост на града.

Един коментар към “Топ 5 на най-старите европейски градове”

  1. ivan notev каза:

    Според немски сайтове за най-стар град в Европа претендират Аргос, Кадиц и Несебър.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress