Топ 5 шоколадови дестинации

Къде по света хората си хапват най-много шоколад? В коя страна можете да опитате най-невероятните шоколадови бонбони? Какво чувство ви обзема, когато се сдобиете с любимия си шоколадов деликатес? Ако шоколадът е вашата чаша кафе сутрин, тази статия ще ви даде доста добри идеи за следващата ви почивка.

шоколад

Изкушение на високо ниво.

1. Цюрих и Берн, Швейцария

Откъде другаде да започне нашето шоколадово пътешествие, ако не от Швейцария – страната, която се слави с най-високата консумацията на шоколад по целия свят (11,6 кг на глава от населението годишно)! Швейцария е родното място на любимия TOBLERONE – известният триъгълен шоколад, създаден в началото на XX в. в Берн. В Цюрих са намерили място едни от най-известните производители на шоколад, а именно – Sprüngli, Lindt и Teuscher. Тук, в най-големия швейцарски град, можете да прекарате часове, възхищавайки се и дегустирайки стотици различни произведения от шоколад в местните кафенета и магазини. В близост до оживения площад Paradeplatz ще намерите най-големия магазин за шоколад, наречен “Confiserie Sprüngli” – истински рай за всички ценители на сладкото.

шоколад шоколад шоколад

2. Белгия

Белгийците си имат поговорка за шоколада: „Белгийският шоколад е храната на шампионите, примамка за любителите, изкушението на богатите и фаворитът на масите.“ Страната е дом на повече от дузина фабрики за шоколад, шестнадесет музеи на шоколада и над 2000 магазина за шоколад. Само тук не можахме да изберем град, който да бъде фаворит в производството на какаовото лакомство, защото всеки град или дори малко селце в Белгия има собствен магазин за шоколад и луксозни бонбони. С производството на 220 000 тона шоколад на година Белгия е най-известната шоколадова дестинация в Европа. Много белгийски шоколатиери все още ръчно изработват шоколадовите бонбони. Струва си да се опитат!

шоколад

Истинска наслада за ценители.

3. Тан л’Ермитаж, Франция

Малкото градче Тан л’Ермитаж (Tain L’Hermitage) се намира близо до Лион. Там през 1922 г. е основана фирмата за производство на шоколад „Валрона”, която и до днес се слави с шедьоврите си от висококачествен и луксозен шоколад. Компанията също така поддържа свое училище за професионални готвачи, в което се обучават и любители. Чрез три-дневен курс срещу $ 1000 ще ви разкрият тайните на шоколадовото вълшебство.

4. Виляхойоса и Аликанте, Испания

През 1680 г. в Испания се появява първата шоколадова фабрика в Европа. Затова не е случайно, че най-старата марка шоколад и бонбони е именно испанската Valor, произлизаща от град Виляхойоса, известен с прякора „Шоколадовият град“. Славата на този град идва, когато започва внос на какаови зърна от Еквадор и Венецуела през XVIII век. Градът предлага много изкушения, като например местния музей на шоколада, където предлагат и дегустации. Valor е марка, добре позната не само в Испания, но и в цяла Европа. В своите първокласни магазинчета пък Аликанте ще ви прикани да опитате вкусен шоколадов мус, уникални бонбони и шоколадови напитки, местен специалитет.

горещ шоколад шоколадови дестинации шоколад

5. Сан Франциско, САЩ

Сан Франциско определено е една от шоколадовите столици в света. Тук ще намерите легендарния “Жирардели”, който е запазената марка на Сан Франциско. Компанията е основана през 1852 г. и е втората най-стара шоколадова компания в САЩ и първата, която започва да прави шоколад на плоски парченца, вместо на топчета. Препоръчваме обиколка на фабриката „Шарфен Бергер”, която ще ви изненада с виртуозни шоколадови произведения.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress