Турция

Пътеводител на добрите обноски ви отвежда в Турция, страната на два континента, където гостоприемно стискат ръце европейския стил и източния колорит. Не е тайна, че южната ни съседка привлича много туристи. Причините за това са приказните плажове, древните паметници на културата, превъзходната храна и, разбира се, дружелюбните усмивки на местните. Турция обаче се слави с някои строги правила на поведение. Вижте ги!

Дръжте се скромно в Турция, във всяка нова ситуация и не само. Неприличното поведение там е доста интересно понятие – ще се изненадате какво може да се окаже неприлично, например, да тичате на обществено място.

Бъдете внимателни за всичко, което вземате с вас при пътуване из Турция. Всяка вещ над 50 години може да се смята за антика. Тази остра реакция от страна на турските власти се дължи на последните кражби на съкровища от чужденци – кражби, които не са спрели напълно все още.

Винаги контролирайте нрава си на обществено място. Сдържаността е висша ценност в тази страна. Владейте се и бъдете спокойни във всяка ситуация.

Природният феномен Памуккале.

Турците са толкова гостоприемни, че ще ви предложат да опитате от продуктите, които продават, без да ви задължават да си купите. Не се учудвайте, ако ви предложат чай в магазин за платове, например. В гостоприемството си нямат равни.

Турците се ръкуват много внимателно, затова не правете излишни жестове и не притискайте с двете си ръце.

Не е прието да се докосвате безпричинно до жена в Турция, както и мъже да седят до жени в автобус. Това не се отнася за всички градове, разбира се. Има и т.нар „свободни“ места, като Кушадасъ, Бодрум, Мармарис, Анталия, общо взето известните им курорти.

Докато не сте сигурни, че вашият събеседник ви е близък приятел, избягвайте да говорите за религия, политика или противоположния пол. Запомнете, че турците са чувствителни на тема семейство и морал.

Традиционен десерт е баклавата.

Едно неписано правило за шофиране: жените имат право на преминаване, без да се подчинят на мъжете шофьори.

Ако отидете в Турция, трябва да научите етикета, ако искате да се храните по учтив начин. Не трябва да говорите, докато се храните.

Не питайте за цената на ястията в ресторанта, преди да започнете да се храните, тъй като се счита за много грубо.
Не е пречка да ядете пилешко с пръсти във всеки ресторант в Турция, дори е препоръчително. Навсякъде в Турция редом с невероятните вкусотии винаги ще ви пожелаят: „Да ви е сладко!”.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress