Филмов туризъм в България

Що е това филмов туризъм и има ли почва у нас?

Освен в Страната на неограничените възможности, филмовият туризъм разгръща обхвата си на всевъзможни места по света. “Властелинът на пръстените” увеличава туризма в Нова Зеландия с 16%. По подобен начин и в Австралия се наблюдава 20.5 % скок на посетителите, благодарение на филми като “Крокодила Дънди” (Crocodile Dundee), “Мъжът от снежната река” (The Man from Snowy River), “Лудият Макс” (Mad Max) и други.
България не остана по-назад и показа, че е наясно що е това филмов туризъм, като се включи гордо в редиците му, но както винаги и този път го направи по нашенски. „По стъпките на турските сериали” беше хита и това лято из родните туристически компании. Мехмед и Перла станаха по-атрактивни от „Синята джамия“ и „Света София“. Срещу скромната сума от 200 лв хиляди българи се отправиха към съседна Турция, за да посетят снимачните площадки на любимите си сериали: “Перла”, “Листопад”, „Незабравима“, „Дъждовно време“, “1001 Нощи” и други. Туроператорите разказват, че туристите проявяват учтив интерес към турските забележителности, но когато екскурзоводът обяви, че спират пред къщата, в която Брад Пит на Близкия Изток, Къванч Татлъту, и Розата на Турция, Сонгюл Йоден, се превъплъщават в Мехмед и Инджи, всички се хвърлят към фотоапаратите с радостни възгласи.

Турските актьори приковаха погледа на българския зрител.

Несъмнено кадрите от филмите, разкриващи красотата на Истанбул, Босфора, великолепните имения, също станаха причина много българи да изберат Турция това лято. Посредством многобройните турски сериали българинът погледна с друго око южната си съседка.
А дали България ще се превърне в туристическа атракция за любителите на седмото изкуство?
В “Четвъртият вид” Мила Йовович търси извънземни не къде да е, а във Витоша. Горан Вишнич и Любо Нейков си партнират в „Спартак” на фона на село Рударци, а създадената специално за филма крепост “Алезия” сега може да се види редом до истинската пернишка крепост на деспот Кракра. Като цяло Рударци може да оглави класациите за най-предпочитана снимачна площадка. Освен Спартак, оттук минават и Ханибал, Конан, Версенжеторикс (което е любимото ми мъжко име (бел.ред).
Родните ни земи все по-често влизат в кадри на чужди филми „The Contract“(2006) с Морган Фрийман, „The Contractor“(2007) с Уесли Снайпс, „Thick as Thieves“ (2009) с Антонио Бандерас и още много други. А за почитателите на Жан Клод Ван Дам нашата родина е същински рай, защото последните му филми са снимани все у нас.

Жан Клод е чест гост в страната ни.

И ако въпросът е “Как можем да увеличим туристопотока в България, използвайки родните ни забележителности, отдавна съзерцани от холивудски величия и гордо допълващи редица продукции?”, отговорът е “Да!”.
Филмови почитатели от всички страни, елате ни на гости!

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress