Харамийска пещера

Харамийската пещера е разположена в източната страна на живописното Триградско ждрело, на около 1 км. от село Триград, точно срещу пещерата Дяволското гърло.
Харамийската пещера е интересна със загадките и мистериите, които витаят около нея. Общата й дължина е към 510 м. и се състои от две големи дупки, разделени една от друга посредством огромна бездна.
Пещерата не е благоустроена, но се използва за пещерен туризъм заради намиращите се в нея археологически находки. До входа на пещерата са намерени останки от пещерни хора – техни макети, разположени в естествено осветената привходна част, са една от атракциите в Харамийската пещера. Вътрешната част не е оборудвана със светлини – влиза се със собствено осветление и защитно облеко. В нея можете да достигнете само със специална екипировка. Любителите на екстремни преживявания, под водачеството на инструктори по пещерно дело, разбира се, могат да стигнат пеша до подножието на пещерата. След провирането през лабиринтите на пещерата идва ред на главното – спускане от 43 метра в центъра на подземна каверна, дълга 180 метра.

снимка: bulgariatravel.org

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress