Чили

Пътеводител на добрите обноски спира в Чили – най-дългата страна в света с население от близо 14 млн. души, като почти 5 млн. се намират в столицата Сантяго. Чилийците се славят с репутация за постижения в много културни области, освен това имат стабилна икономика – изнасят повече от 3800 различни продукти на повече от 170 пазара по света. На територията на страната има около 600 както действащи, така и спящи вулкани. По бреговете на океана има многобройни лагуни с пленителни плажове. Недалеч от Сантяго се намира най-популярния курорт в страната – Виня дел Мар – „градът градина „, наречен така заради многобройните си паркове и градини.
Приятно пътуване в Чили.

.

чилиВ Чили хората не държат на точността. Затова ако отидете на парти, трябва да пристигнете с 15 до 45 минути закъснение, но не и по-късно. Не забравяйте, че ще направите лошо впечатление, ако останете до края на празненството и сте последните, които го напуснат.

чилиПоздрави в позната среда често са съпроводени с целувки и прегръдки, както и, разбира се, ръкостискания. Въобще чилийците не се страхуват от близостта и я проявяват при първия удобен случай. Не се стряскайте от жестовете им на внимание.

чилиВсеки поздрав е винаги много по-приятен, ако се прави с усмивка. Ако срещате повече от един човек, поздравете всички персонално.

Разговорите обикновено се поддържат от близко разстояние с визуален контакт с човека, с когото говорите. Ако погледнете на друга страна, може да се изтълкува, че не се интересувате от това, което ви говорят.

изкуство

Изкуство.

Официалния език в Чили е испански, но в бизнес средите, както и в туристическите центрове се говори английски. Страната няма официална религия, но приблизително 78% се самоопределят като католиците, а около 13% са протестанти.

Когато отидете на пазар, запомнете, че не трябва да се пазарите, т.е. да питате за отстъпки или по-изгодни цени. Щом нямате фактура за закупената стока, тя е незаконна.

Някои жестове се приемат като обидни, така че внимавайте. Да натиснете десния юмрук с дланта на лявата ръка се счита за вулгарен и агресивен жест. Отворената длан с разделени пръсти означава „идиот“ или „глупак“.

На обществени места, като асансьори, автобуси, ресторанти и др. Е прието да се дава път на жените и възрастните хора. Възпитано е също така да задържите вратата при влизане и напускане на дадено обществено място.

Поглед от високо.

Поглед от високо.

В бизнес средите мъжете обичайно носят тъмно син или сив костюм, светла риза и консервативна вратовръзка. Ярки цветове и наперена мода не са подходящи. Запомнете, че не трябва да носите нищо и на ревера. Жените трябва да носят костюм, като отново се съобразят с по-консервативните модели и цветове.

По време на хранене дръжте ръцете си над масата през цялото време. В никакъв случай не си наливайте и не вдигайте чаша вино с лявата си ръка. Вина, особено бели вина, се приемат като национално съкровище на Чили.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress