Яжте повече насекоми, съветват учените

„За ядене става всичко, което има два крака, освен бояджийската стълба, всичко което има четири крака, освен масата и стола, всичко което лети в небето, освен самолета, и всичко което плува, освен подводницата“.
Колкото и безумно да ви се струва това твърдение, то е максима за доста народи по света.

Антропологът Марвин Харис твърди, че яденето на насекоми е табу в много култури, които имат и други източници на протеини. Изследването му показва, че хората, които не хапват насекоми, дори са малциство.

Осите и скакалците са полезни за здравето и трябва да намерят място на масата на европейци и американци, твърдят учени. Насекомите са богати на протеини и минерали и са с по-ниски нива на холестерол от говеждо или свинско месо.

Според проучване, направено в Националния автономен университет на Мексико, 1700 вида насекоми се ядат в 113 страни по целия свят, обикновено като заместител на месо. На пазарите в Мексико се продават пържени скакалци за около долар, а ларви на гигантска пеперуда продават за 10-12 долара в някои ресторанти.

Колумбийците ядат мравки и термити, които смилат и намазват върху хляб, докато филипинците са почитатели на щурците. В Папуа-Нова Гвинея се консумират нощни пеперуди, водни кончета и бръмбари. Японският император Хирохито също има любимо ястие – оси с ориз. В Ботсвана, Южна Африка и Зимбабве яденето на червеи е нещо нормално.

В 100 гр. огнени мравки се съдържат 13,9 гр. протеин и 3,5 гр. мазнини. Щурците са източник на желязо, цинк и калций.

Дейвид Джордж Гордън, естественик и писател, твърди: „Насекомите са най-ценната храна на света. Освен това са много вкусни и нищо от тях не се изхвърля. Може би ние на Запад сме невежи“.

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress