“Царевград Търнов – Звук и светлина”

Първото излъчване на неповторимия спектакъл е през 1985 г. в чест на 800-та годишнина от въстанието на братята Асен и Петър. Оригиналната музика и ефектното осветление изграждат запомнящия се емоционален образ на крепостта Царевец, побираща в себе си цялата историческа същност, величие и слава на старопрестолния Търновград – синоним на българския дух и национална гордост. Спектакълът оставя спомен за цял живот, уникален по рода си не само в България, но и в Европа.
Програмата Звук и светлина напомня за цветен фонтан от емоции, който избликва на върха на Царевец. Взема усещане от подножието, обагря го в розово и го избутва нагоре, правейки го все по-осезаемо, добавя повече цвят, звуци червено, и още повече емоция и в един момент изригва от върха неповторимо чувство на национална гордост – осъзнато и алено.
Още първите звуци от програмата ни потапят назад във вековете, когато по нашите земи живеят траки, славяни и прабългари. Музикалната тема, съчетаваща се с ярките багри, обливащи хълма, проследява последователно различни етапи от славното ни минало: създаването на българската държава, византийското робство, въстанието на Асен и Петър, възстановяването на Второто българско царство, обсадата на Царевец – крепостта на българските царе и патриарси преди падането ни под турско робство, епичните борби на хайдутите, Освободителната война, Основаването на Третата българска държава. Специално подбраната музика, която въвежда историческите събития, създава толкова достоверна атмосфера, че кара въображението да реди картина след картина.

Всяка година на 22 септември и 22 март хълма озарява тържествена заря.

Когато се представя византийското нашествие през 1018 г., музиката сякаш покрива възприятията така, както тежката мантия на робството ляга над българската земя. Изведнъж ритъмът се усилва и от стенанията и писъците на изстрадалия народ се надига мелодията на бунта. Въстанието на Асен и Петър през 1185 г. символизира триумф – завладява ни хармония от акорди, изплетени от величие, гордост и национална слава – Търновград е свободен. Цветна е мелодията, в унисон с обагрения в шарки хълм. Следва отново противопоставяне на емоциите – през 1393 г. черна сянка забулва Балканите, пред стените на Царевец беснеят османските орди. Музикалната програма достига нова тема – трудно е да се опише със звук и светлина отчаяната борба на българите, но изведнъж гръмва мелодията на Шишмановата песен “Кон до коня, юнак до юнака”, характеризираща мъжество и решителност. В съзнанието ни веднага изниква картината на българските войни, събрани в строй около Иван Шишман за последната битка. Следват тежки мигове, напомнящи за петвековното робство. Покъртителни са воплите на народа, смразяващи кръвта. Сякаш надеждата е изгубена, когато от далечината, добивайки все повече сила, бликва животворният глас на кавала. Заражда се зов за борба, достигащ своята кулминация във възторга от посрещането на освободителите. Бият празнични камбани и от хълма звучи “Многая лета”, като възхвала на героичното ни минало и благослов за бъдещето, а едно огнено сърце тупти на върха на хълма, напомнящо ни, че нашата кръв е пропита с България.

Информация:

На светлинното шоу на хълма Царевец, може да се насладите от специално изградената за целта зала за наблюдение. Модерното съоръжение се намира в непосредсвена близост до катедралния храм „Рождество Пр. Богородично”. Залата е аранжирана в средновековен стил, даващ възможност на посетителите изцяло да се потопят в историята на търновската престолнина. Построена в старата част на гр. Велико Търново, площадката разкрива неописуема, спираща дъха гледка към хълма „Царевец”.

Залата за наблюдение се състои от закрита част с капацитет 50 места и открита част – просторна тераса за над 50 места.

Усещането за сила и величественост, може да бъде подсилено с чаша хубаво ароматно вино.

За заявка на Аудио – Визуалния спектакъл „Звук и светлина“
Тел.: 062/63 69 52, 0885/08 08 65

Добави коментар

Copyright © 2011-2023 Turizmo.bg. Всички права запазени.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress